“Antigone Now” στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης: 13-16 Οκτωβρίου




Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης Παρουσιάζει το Δεύτερο Ετήσιο Φεστιβάλ Τεχνών και Ιδεών, Antigone Now, στις 13-16 Οκτωβρίου στον Ολυμπιακό Πύργο στο κέντρο του Μανχάταν.

Κεντρικό θέμα του φετινού Φεστιβάλ είναι η ιστορία της Αντιγόνης, της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας του Σοφοκλή που πραγματεύεται τη δύναμη της πεποίθησης του ατόμου. Με τολμηρό και καινοτόμο πρόγραμμα, το Φεστιβάλ εξερευνά το μύθο μέσα από εικαστικές και παραστατικές τέχνες, προγράμματα για όλη την οικογένεια, και ψηφιακά μέσα. Το Φεστιβάλ εγκαινιάζει επίσης μία πρωτότυπη ψηφιακή πλατφόρμα, το #iSTANDfor. Αντλώντας έμπνευση από το μνημειώδες θάρρος που επέδειξε η Αντιγόνη για να υπερασπιστεί τα πιστεύω της, το #iSTANDfor ενθαρρύνει νέους ανά τον κόσμο να μοιραστούν ιστορίες έμπνευσης και αλλαγής μέσα από τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και την αντίστοιχη ιστοσελίδα. Το #iSTANDfor φέρνει στο επίκεντρο και εξυμνεί νέες γυναίκες και άντρες ανά την υφήλιο των οποίων οι ατομικές και συλλογικές δράσεις ηρωισμού και γενναιότητας αλλάζουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο.

Το Φεστιβάλ Antigone Now είναι ανοικτό στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και περιλαμβάνει πάνω από 30 δρώμενα για όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα – τόσο στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο όσο και στο διαδίκτυο.

«Εστιάζοντας στην ιστορία της Αντιγόνης για βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός έχει διαμορφώσει και εμπλουτίσει τις σύγχρονες αξίες και ήθη, το Φεστιβάλ Antigone Now θα τροφοδοτήσει ένα διάλογο μεταξύ ανθρώπων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο για την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα», σημείωσε ο Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση. «Η αγάπη της Αντιγόνης για τον αδερφό της, το αίσθημα του καθήκοντος και το θάρρος της να αντισταθεί σε ισχυρές δυνάμεις, ιδιαίτερα ως γυναίκα, την καθιστούν ένα αξιοθαύμαστο πρόσωπο. Η ηρωική ιστορία της αντιστοιχεί με πολλά από τα σύγχρονα κρίσιμα θέματα, όπως οι διαμάχες γύρω από την εξουσία, τα δικαιώματα των γυναικών, οι κοινωνικοί κανόνες και η μετανάστευση – για να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα».

«Η Αντιγόνη του Σοφοκλή αγγίζει τις αξίες και τους κινδύνους που διατρέχει ο δημοκρατικός μας πολιτισμός. Κατά τη διοργάνωση αυτού του Φεστιβάλ, το πάθος με το οποίο οι καλλιτέχνες και οι άλλοι συμμετέχοντες έχουν ανταποκριθεί σ’ αυτήν την ελληνική τραγωδία, δημιουργώντας έργα που καλούν σε θετική δράση και ενότητα, έχει σταθεί εξαιρετική πηγή έμπνευσης». – Αμάλια Κοσμετάτου, Εκτελεστική και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ.

Με αποκλειστικές αναθέσεις και πρωτότυπες συνεργασίες, το πρόγραμμα Antigone Now εξερευνά την τραγωδία του Σοφοκλή μέσα από μία ευρεία και πολυποίκιλη γκάμα καλλιτεχνικών πεδίων, που παρουσιάζονται τόσο από Έλληνες όσο και από Αμερικανούς καλλιτέχνες. Η ψηφιακή πλατφόρμα #iSTANDfor θα μεταδώσει το πρόγραμμα παγκοσμίως.

Αντιγόνη: Η Ιστορία

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή πραγματεύεται την ιστορία μιας έφηβης που αψηφά την κοσμική εξουσία δηλώνοντας την αφοσίωσή της σε έναν ανώτερο νόμο. Η Αντιγόνη, κόρη του Οιδίποδα, επιθυμεί να θάψει τον αδερφό της, τον Πολυνείκη, ο οποίος σκοτώθηκε σε ένα βάναυσο εμφύλιο πόλεμο εναντίον του ίδιου του του αδερφού, του Ετεοκλή. Ο Κρέων, ο θείος τους και ο νέος, αδοκίμαστος βασιλιάς, έχοντας μόλις αναλάβει το θρόνο μετά το θάνατο των δύο αδερφών, διατάζει να μείνει άταφο το σώμα του Πολυνείκη για να το κατασπαράξουν τα όρνια και τα άγρια σκυλιά, επειδή ηγήθηκε στρατού εναντίον της πατρίδας του, της Θήβας, και πρέπει συνεπώς να τιμωρηθεί ως προδότης.

Όποιος παραβεί το νόμο, σύμφωνα με τη διαταγή του Κρέοντα, θα θανατωθεί. Η Αντιγόνη τον αψηφά ανοιχτά και εσκεμμένα, τιμώντας το σώμα του αδερφού της με τις κατάλληλες νεκρικές τελετές, ακολουθώντας έναν ανώτερο νόμο που υπερβαίνει αυτόν της πολιτείας -το θεϊκό νόμο. Ο Κρέων αναγκάζεται, λοιπόν, λόγω της δικής του πολιτικής ρητορικής, και της εύθραυστης εξουσίας που έχει μόλις αρχίσει να εγκαθιδρύει μετά τον εμφύλιο, να τιμωρήσει την ανηψιά του για παραδειγματισμό και την καταδικάζει σε θάνατο. Στην προσπάθεια πραγματοποίησης της εντολής του, ο Κρέων χάνει τα πάντα: το γιο του – που ήταν αρραβωνιασμένος με την Αντιγόνη – τη γυναίκα του, το θρόνο του και την τάξη που προσπάθησε τόσο πολύ να προασπίσει. Στον πυρήνα της η Αντιγόνη είναι ένα έργο για τη σύγκρουση ανάμεσα στα πιστεύω του ατόμου και το νόμο του κράτους, θέτοντας έτσι το ερώτημα: Όταν όλοι έχουν δίκαιο (ή αισθάνονται ότι έχουν δίκιο), πώς αποτρέπουμε τη βία που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει;

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στο www.onassisfestivalny.org .

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: