Αμερικανικά μαχητικά για το Κουβέιτ και το Κατάρ παρά την αντίδραση του Ισραήλ




Το Κουβέιτ και το Κατάρ είχαν ζητήσει να αγοράσουν μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ εδώ και δύο χρόνια. Το Κογκρέσο είχε αποδεχτεί την πώληση αλλά ο Λευκός Οίκος όχι.

Τώρα όμως φαίνεται πως παρά την ισραηλινή αντίδραση και ο πρόεδρος Ομπάμα δίνει το πράσινο φως για την συμφωνία όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μπομπ Κόρκερ, μέλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Κογκρέσου.

Το Κατάρ θέλει να αποκτήσει 72 αεροσκάφη F-15E Strike Eagle αξίας 4 περίπου δισ. δολαρίων ενώ το Κουβέιτ ζητά να αγοράσει 28 αεροσκάφη F/Α-18 Super Hornet, με πιθανότητα απόκτησης επιπλέον 12, αξίας 3 δισ. δολαρίων. Και το Μπαχρέιν όμως συζητά την απόκτηση μαχητικών F-16. Αν η συμφωνία αυτή δεν προχωρήσει η Boeing θα υποστεί σοβαρό πλήγμα καθώς θα κλείσουν οι γραμμές παραγωγής των F-15.

«Κατά τη γνώμη μου οι συμφωνίες αυτές εξυπηρετούν τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα τα οποία πάντα προηγούνται όλων των άλλων», είπε ο Κόρκερ.

Μέχρι στιγμής οι εν λόγω συμφωνίες δεν είχαν προχωρήσει λόγω αντιδράσεων του Ισραήλ. Όμως πρόσφατα οι ΗΠΑ προχώρησαν σε συμφωνία μαμούθ με το Ισραήλ για παραχώρηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 38 δισ. δολαρίων για τα επόμενα 10 χρόνια. Το Ισραήλ αντιδρά ιδιαιτέρως στην πώληση αεροσκαφών F-15E στο Κατάρ μια χώρα που κατά την Ιερουσαλήμ υποστηρίζει το εξτρεμιστικό σουνιτικό Ισλάμ.

https://sputniknews.com/middleeast/20160929/1045848707/us-bahrain-qatar-kuwait-jets.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: