Βόμβα Ντράγκι: Καμία απόφαση για ένταξη Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων




Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να πάρει καμία άμεση απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων καθώς περιμένει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, διαμηνύει ο Μάριο Ντράγκι.

Σε απαντητική επιστολή προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Ντράγκι καθιστά σαφές ότι αυτή τη στιγμή «δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα» για ενδεχόμενες αγορές ελληνικού χρέους από την Τράπεζα, παραπέμποντας στις ανολοκλήρωτες συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους για ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Ντράγκι αναφέρεται συγκεκριμένα στις αποφάσεις του Eurogroup της 25ης Μαΐου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σημείωσαν ότι εξετάζουν σειρά μέτρων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η Ημερησία.

Ωστόσο, καμία βαθιά παρέμβαση δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, με τους Ευρωπαίους να μεταθέτουν τις σχετικές αποφάσεις για μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου, το 2018.

Με δεδομένο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένο να λήξει τον Μάρτιο του 2017, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να μην απολαύσει ποτέ τα πλεονεκτήματα των αγορών ομολόγων, που μπορούν να συμπιέσουν σημαντικά τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: