Telegraph: Επίκληση του Άρθρου 50 για το Brexit χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή αποφασίζει η Μέι




Στην πρόθεση της Τερέζα Μέι να μη ζητήσει τη συγκατάθεση της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα σημάνει την έναρξη της διετούς επίσημης διαπραγμάτευσης για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αναφέρεται ρεπορτάζ της σαββατιάτικης Daily Telegraph.

Οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει ότι το δημοψήφισμα είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και ότι το κοινοβούλιο είναι εκείνο που με βάση το άγραφο βρετανικό σύνταγμα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο στην επισημοποίηση του Brexit.

Την άποψη αυτή έχουν υποστηρίξει και έγκριτοι νομικοί, όπως ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, αλλά και μια ομάδα συναδέλφων του που εκπροσωπώντας επιχειρηματίες και επενδυτές έχουν προσφύγει στο Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου. Ζητούν να υποχρεωθεί η Πρωθυπουργός να φέρει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 προς ψήφιση στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι για να βγει η Βρετανία από την ΕΕ θα πρέπει να ανακληθεί από το νομοθετικό σώμα ο Νόμος περί Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972, με τον οποίο η χώρα εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, η Telegraph υποστηρίζει ότι οι νομικοί της κυβέρνησης έχουν πει στην κα Μέι πως νομιμοποιείται να επικαλεστεί το Άρθρο 50 και να εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Κάτι τέτοιοι θα ενίσχυε τις πιθανότητες η έναρξη της διετούς διαδικασίας του Brexit να γίνει στις αρχές του 2017.

Σημειώνεται ότι από τους 650 βουλευτές, περίπου οι 480 είχαν ταχθεί ανοιχτά κατά του Brexit στην περίοδο πριν από το δημοψήφισμα. Ορισμένοι εξ αυτών επαναλαμβάνουν συχνά μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ότι πρέπει να αψηφήσουν την απόφαση του βρετανικού λαού που «παραπλανήθηκε» και να καταψηφίσουν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Μόλις μέσα στη εβδομάδα ο διεκδικητής της ηγεσίας των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Όουεν Σμιθ κατέστησε σαφές ότι με τον ίδιο στα ηνία το κόμμα του θα απαιτήσει δέσμευση δεύτερου δημοψηφίσματος η πρόωρων εκλογών πριν συνηγορήσει στην επίκληση του Άρθρου 50. Ο κ. Σμιθ πρόσθεσε ότι θα παλέψει «με νύχια και με δόντια» για να κρατήσει τη Βρετανία στην ΕΕ.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε στην Telegraph ότι «η Πρωθυπουργός έχει καταστήσει απολύτως σαφές πως ο βρετανικός λαός ψήφισε και τώρα η ίδια θα προχωρήσει στην υλοποίηση του Brexit».

Ο εκ των πιο ένθερμων Brexiteers πρώην υπουργός Ίαν Ντάνκαν Σμιθ σχολίασε ότι από τις συζητήσεις του με τους υπουργούς που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το Brexit έχει αποκομίσει τη σαφή πρόθεση ενεργοποίησης του Άρθρου 50 στις αρχές του ερχόμενου έτους – κάτι που έχει πει και η Τερέζα Μέι.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: