Στόχος η διαμόρφωση οδικού χάρτη για Κύπρο: Σχεδόν κλειστά τα τέσσερα κεφάλαια λέει ο ΟΗΕ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε ένα οδικό χάρτη που θα περιγράφει κατά συγκεκριμένο τρόπο τα βήματα που θα γίνουν μετά το τέλος της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων, που χρονικά τοποθετείται στις 14 Σεπτεμβρίου, θέλουν να καταλήξουν οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Παράλληλα είναι σαφές και από τις δημόσιες τοποθετήσεις πως τα τέσσερα κεφάλαια ( διακυβέρνηση, περιουσιακό, Οικονομία και Ε.Ε.) είναι σχεδόν κλειστά και πως παραμένουν κάποιες- γνωστές- διαφορές, που θα επιχειρήσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί να γεφυρώσουν στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν.

Είναι προφανές πως το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και γεμάτο από εξελίξεις. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Οι συναντήσεις αποσκοπούσαν πρωτίστως να επιβεβαιώσουν τα συμφωνηθέντα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού παρουσιάσθηκε προσεκτικός σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις καθώς φαίνεται πως δεν επιθυμεί να υπάρξει οποιαδήποτε περιπλοκή στη φάση αυτή που έχουν φθάσει οι συνομιλίες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δημόσια ανέφερε πως «αναγνωρίζεται το γεγονός πως ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία αλλά και το ότι πρέπει να γίνει σωστά η δουλειά και πως δεν πρέπει να βιαστούμε να ολοκληρώσουμε. Χρειαζόμαστε αποτελέσματα που θα διαρκέσουν».

Ο κ. Άιντα είπε πως για πρώτη φορά από τότε που έφτασε στο νησί, συζητούνται στις συνομιλίες όλα τα θέματα χωρίς ταμπού. Πρόσθεσε ότι σε αυτό τον κύκλο συνομιλιών θα εξεταστούν όλα τα κεφάλαια περιλαμβανομένων και αυτών που δεν βρίσκονταν στο τραπέζι. Μετά, ανέφερε, υπάρχουν τα θέματα όπου βρισκόμαστε πολύ κοντά, αυτό που παραμένει είναι σημαντικές λεπτομέρειες, τη στιγμή όμως που η ουσία βρίσκεται εκεί. Απλώς χρειάζεται χρόνος και χρειάζονται ειδικοί να βεβαιώσουν πως έχουμε φτάσει στο αποτέλεσμα, πρόσθεσε. Υπάρχουν διαφορετικές διαβαθμίσεις διαφωνιών στον κατάλογο των διαφωνιών, από πραγματικά σοβαρά θέματα που πρέπει να επιλυθούν μέχρι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και χρειάζονται μόνο χρόνο, πρόσθεσε.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, έκανε διαφορετική ανάγνωση των συμφωνηθέντων. Στη γραπτή δήλωση αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες θα επικεντρωθούν κυρίως σε τέσσερα κεφάλαια, “διακυβέρνηση και διαμοιρασμό εξουσίας”, “ΕΕ”, “Οικονομία” και “Περιουσιακό”.  Σημειώνεται παράλληλα πως “το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις” θα συζητηθούν στο πλαίσιο ανταλλαγής ιδεών. Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση Μπουρτζιού, το εδαφικό θα συζητηθεί λεπτομερώς στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων.   “Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις θα ολοκληρωθούν στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων σε συνάντηση με τις τρεις εγγυήτριες χώρες”, υποστηρίζει ο Μπουρτζιού στη δήλωσή του.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Σύσκεψη της διευρυμένης  διαπραγματευτικής ομάδας συγκάλεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που διαμορφώνονται ενόψει της νέας φάσης της διαδικασίας. Παράλληλα, συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα υπό το φως και των όσων αναμένονται να γίνουν στη Νέα Υόρκη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: