Προετοιμάζουν σενάριο για πενταμερή διάσκεψη: Στα κατεχόμενα ο πολύς Τσαβούσογλου




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Προετοιμάζονται για σενάριο πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό οι Τούρκοι ακόμη κι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στα υπόλοιπα κεφάλαια.

Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστά πορεία σε επικίνδυνο μονοπάτι, τόσο σε σχέση με τη σύνθεση της διάσκεψης όσο και αναφορικά με το γεγονός ότι θα παραμένουν ανοικτά τα υπόλοιπα κεφάλαια ( εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση, Ε.Ε., Οικονομία).

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, Άγκυρα και ψευδοκράτος, θα εγκαινιάσουν νέα συνεργασία σε θέματα πληροφόρησης και ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης. Ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως η επίσκεψη Τσαβούσογλου, η οποία θα πραγματοποιείτο νωρίτερα αλλά αναβλήθηκε, αποτελεί συνέχεια των χωριστώ επισκέψεων Ακιντζί και Οζγκιουργκιούν στην Άγκυρα και τις συναντήσεις που είχαν με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι άλλους Τούρκους αξιωματούχους. Στις συναντήσεις αυτές αν και η προσοχή ήταν στραμμένη στο αποτυχημένο πραξικόπημα και η αντιμετώπιση του Κινήματος Γκιουλέν, ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το Κυπριακό τέθηκαν εκ νέου οι κόκκινες γραμμές και υποδείχθηκαν τα επόμενα βήματα.

Είναι σαφές πως η Τουρκία κινείται στη βάση ενός «πραγματικού σεναρίου», όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, στη βάση του οποίου μετά την τριμερή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη ( Μπαν Κι Μουν, Αναστασιάδης και Ακιντζί), το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, θα δρομολογηθεί πενταμερής διάσκεψη. Πώς θα μεθοδευθεί μια τέτοια κίνηση, που σήμερα φαντάζει απομακρυσμένο σενάριο και πως θα βρεθεί φόρμουλα για τη σύνθεση της διάσκεψης, είναι ένα ζήτημα που δεν είναι ξεκάθαρο. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως για τη Λευκωσία είναι σαφές πως αυτή τη στιγμή με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι νωρίς να γίνεται λόγος για διεθνή διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας ενώ είναι πρόδηλο πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή φόρμουλα, η οποία να μην προβλέπει εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν πως η Άγκυρα δεν κινείται από μόνη της και πως έχει δημιουργήσει και κανάλια επικοινωνίας με τρίτες χώρες, που διαχρονικά διαδραματίζουν ρόλο στο Κυπριακό. Δεν αποκλείεται, πάντως, η προώθηση της πενταμερούς και η αναμενόμενη απόρριψή της από τα Λευκωσία, να είναι μέσα στο διπλωματικό παιχνίδι της Τουρκίας από απόδοση ευθυνών.

Μετά το ρεσιτάλ Ακιντζί αποφασίστηκε εμπάργκο

Μετά που ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί έθεσε εκ νέου τις κόκκινες γραμμές της τουρκικής πλευράς σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε κατά την επιστροφή του από την Τουρκία, χθες αποφασίσθηκε εμπάργκο δηλώσεων. Αυτό είχε συμφωνηθεί και στην περασμένη συνάντηση, πλην όμως δεν τηρήθηκε.

Όπως πληροφορούμαστε, χθες άρχισε η συζήτηση κατά κεφάλαιο των διαφωνιών και επιχειρήθηκε η γεφύρωση των διαφορών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου τριάντα λεπτά και στη συνέχεια η συζήτηση διεξήχθη στην παρουσία των αντιπροσωπειών και των Ηνωμένων Εθνών. Το κλίμα, παρά τις δημόσιες επιθέσεις Ακιντζί κατά της ε/κ πλευράς την Κυριακή, χθες ήταν καλό δεν φαίνεται, όμως, να προέκυψε οτιδήποτε το θεαματικό. Η συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την επιστροφή από τις συνομιλίες είπε πως έχει αποφασιστεί να μη γίνονται δηλώσεις κατά τη διάρκεια των έξι σημαντικών συναντήσεων με τον κατοχικό ηγέτη, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση για την όποια συσκότιση, αλλά αυτό θα γίνει για να καταστεί πιο αποτελεσματική η δουλειά σε αυτή τη σημαντική περίοδο. Περαιτέρω είπε ότι θα εκδοθεί ένα δελτίου Τύπου στις 14 Σεπτεμβρίου. «Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόθεση για την όποια συσκότιση, αλλά είναι για να γίνει πιο αποτελεσματική η δουλειά σε αυτή τη σημαντική περίοδο», είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: