Πορεία καταδίκης της τουρκικής εισβολής σε Συρία έκαναν Κούρδοι που ζουν στην Κύπρο




Πορεία καταδίκης της τουρκικής εισβολής στη Συρία και των επιθέσεων κατά του κουρδικού πληθυσμού της χώρας πραγματοποίησαν Κούρδοι που ζουν στην Κύπρο στο πλαίσιο εκδηλώσεων που πραγματοποιούν Κούρδοι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι Κούρδοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 11:00 σήμερα το πρωί και απ` εκεί πορεύτηκαν προς το Σπίτι της ΕΕ. Μαζί τους και εκπρόσωποι από τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, ο Γιώργος Κουκουμάς μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο Γιάννης Σελινόπουλος Εκπρόσωπος Τύπου και Διευθυντής του Κινήματος Αλληλεγγύη και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Αντιπροσωπεία των Κούρδων επέδωσε σχετικό ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ ακολούθως η πορεία κατέληξε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όπου αντιπροσωπεία των Κούρδων επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στο ψήφισμα τους το οποίο υπογράφουν τα Κόμματα Κουρδικής Εθνικής Συμμαχίας στη Συρία (Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης – Yekiti, Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα – KDP, Κουρδικό Αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα – Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα Συμφιλίωσης), τα Κόμματα Δημοκρατικής και Αριστερής Συμμαχίας στη Συρία (Ανανεωτικό Κίνημα Κουρδιστάν, Κουρδικό Αριστερό Κόμμα, Κόμμα Πρασίνων Κουρδιστάν, Κόμμα Αλλαγής Κουρδιστάν, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και τα Κόμματα Κινήματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης – PYD, Φιλελεύθερη Ένωση Κουρδιστάν, Κόμμα Εθνικής Πορείας Κουρδιστάν, Ελεύθερη Εθνική Ένωση – Rojava, Κουρδικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Δημοκρατικό Κόμμα Ειρήνης Κουρδιστάν), οι Κούρδοι επισημαίνουν ότι η τελευταία επέμβαση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος, στην πόλη Τζαραμπλούς, αποτελεί συνέχεια της παλιάς αλλά και νέας αυτοκρατορικής πολιτικής της και ένα σχέδιο κατάληψης συριακού εδάφους, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του ISIS.

Σημειώνουν επίσης ότι το αληθινό σχέδιο της Τουρκίας είναι η καταπολέμηση του δημοκρατικού πλάνου, που ξεκίνησε από το Λαϊκό Συμβούλιο της Συρίας, για την επίλυση της συνεχιζόμενης κρίσης στη χώρα και η δημιουργία σύγκρουσης μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών της συριακής κοινωνίας.
Καταδικάζουν επίσης την κατοχή του συριακού εδάφους από το τουρκικό κράτος και καλούν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο τουρκικό καθεστώς, προκειμένου αυτό να σταματήσει την επέμβαση του στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και να ζητήσει την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Απευθύνουν ακόμη έκκληση προς σε όλες τις δυνάμεις στο Κουρδιστάν να φέρουν εις πέρας την εθνική τους υποχρέωση έναντι στο συριακό λαό, και ειδικά στη Ροζαβά – Βόρεια Συρία, και να δείξουν την πρέπουσα προσοχή απέναντι σε αυτή τη συνωμοσία, καλώντας το συριακό λαό να σταθεί ενάντια στην τουρκική κατοχή και να παραμείνει ενωμένος εναντίον της.

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στην Κύπρο Γιασίν Ταρμπούζ ανέφερε ότι οι Κούρδοι συγκεντρώθηκαν σήμερα για να διαμαρτυρηθούν κατά της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στη Συρία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την ενέργεια αυτή της Τουρκίας.

«Γι` αυτό πήγαμε σήμερα στο Σπίτι της ΕΕ και στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στα ΗΕ» εξήγησε, αναφέροντας ότι όλοι οι Κούρδοι που ζουν στις χώρες της ΕΕ είναι στους δρόμους ζητώντας την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για να σταματήσει την εισβολή της στη Συρία.

Από την πλευρά του το μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς δήλωσε ότι η παρουσία του ΑΚΕΛ στην εκδήλωση «είναι πρώτα απ` όλα καταδίκη της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, η οποία συνιστά μια παράφορη παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας και η οποία έρχεται να προστεθεί στις διώξεις σε βάρος των Κούρδων μέσα στην Τουρκία αλλά και στο ρόλο που έπαιξε η Τουρκία στη δημιουργία και στην εδραίωση του ISIS».

«Η καταδίκη αυτή συνοδεύεται και με την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας προς την ηρωική αντίσταση των Κούρδων» πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιάννης Σελινόπουλος δήλωσε ότι το Κίνημα Αλληλεγγύη πορεύτηκε σήμερα μαζί με τους Κούρδους για να δείξει τη συμπαράσταση του στον αγώνα που πραγματοποιούν, ειδικά τα τελευταία 24ωρα.

«Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι έχει περάσει μια εβδομάδα από την τουρκική εισβολή στη Συρία και η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει κάνει την παραμικρή δήλωση καταδίκης αυτού του γεγονότος» ανέφερε.

Για να προσθέσει ότι «δεν δικαιούμαστε να απαιτούμε από τη διεθνή κοινή γνώμη να αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής, όταν εμείς οι ίδιοι αδιαφορούμε, όταν η κυπριακή κυβέρνηση αδιαφορεί γι` αυτά τα γεγονότα».

«Αυτή τη στιγμή οι Κούρδοι της Συρίας πολεμούν, περνούν όσα περνούσαμε και εμείς το 1974», συμπλήρωσε και διαβεβαίωσε ότι το Κίνημα Αλληλεγγύη θα κάνει ότι είναι δυνατό και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του στη Βουλή έτσι ώστε να εκδοθεί ένα ψήφισμα καταδίκης της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Ο Πρόεδρος τέλος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα καταδικάζει την τουρκική εισβολή στη Συρία και στηρίζει το δικαίωμα του κουδικού λαού για αυτοδιάθεση.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση στο ζήτημα της τουρκική εισβολής στη Συρία, αναφέροντας ότι την ίδια ώρα που ξένες κυβερνήσεις φιλικές προς την Τουρκία εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία «είναι περίεργο πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αντιδράσει και δεν έχει καταγγείλει την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ένα κυρίαρχο κράτος μέλος του ΟΗΕ».

Ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως θα πρέπει και η κυπριακή Βουλή στην πρώτη της συνεδρίαση την ερχόμενη βδομάδα να καταγγείλει με ψήφισμά της την τουρκική εισβολή στη Συρία και τους βομβαρδισμούς και τις δολοφονίες αμάχων, υποδεικνύοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση ο ίδιος έχει καταθέσει σχετική εισήγηση στη Βουλή.

Ηλ. Μαυροκέφαλος, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: