Ο Ερντογάν ζητά από τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν: Ίδιος με PKK και ISIS ισχυρίζεται




Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας, θα έπρεπε να διευκολύνουν την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι ο ίδιος ζήτησε προσωπικά από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να εκδώσει στην Τουρκία τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Η Ουάσινγκτον εμφανίζεται επιφυλακτική στο αίτημα αυτό και δηλώνει ότι χρειάζεται να δει σαφείς αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

“Εγώ προσωπικά ζήτησα από τον Ομπάμα να εκδώσει τον Γκιουλέν πριν από έναν χρόνο. Του το ζήτησα ξανά μετά τα τελευταία γεγονότα”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος. “Τα πράγματα κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση στη χώρα μας και ένας στρατηγικός εταίρος δεν θα έπρεπε να κάνει δυσκολότερο το έργο του εταίρου του”, πρόσθεσε.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ευθεία γραμμή ανάμεσα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, τους κούρδους αντάρτες του PKK και τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν τράβηξε ο Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει διαφορά» ανάμεσα στις τρεις οργανώσεις.

«Όλες εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. Μπορεί να έχουν «διαφορετικά» ονόματα, όμως τα κίνητρά τους είναι τα «ίδια», τόνισε, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ο τούρκος πρόεδρος συνέδεσε μάλιστα το δίκτυο Γκιουλέν με τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τις τελευταίες 24 ώρες την ανατολική Τουρκία, αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 12 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες – σύμφωνα με τον έως τώρα ανεπίσημο απολογισμό.

Αν και οι επιθέσεις αποδίδονται στο PKK, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι οι Γκιουλενιστές είναι επίσης υπεύθυνη για τα πλήγματα από την άποψη της «ενθάρρυνσης» και του «μοιράσματος πληροφοριών».

Από ιδεολογική σκοπιά πάντως, ο κ. Γκιουλέν, που είναι ισλαμιστής ιεροκήρυκας, δεν έχει σχεδόν τίποτα κοινό με το αριστερό PKK, που τάσσεται υπέρ του κοσμικού κράτους και επιδιώκει την αυτονομία των περιοχών της νοτιοανατολικής Τουρκίας που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους.

Το PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, ενώ αντίθετα το δίκτυο Γκιουλέν θεωρείται τρομοκρατική ομάδα μόνο από την Άγκυρα.

Όσον αφορά το Ισλαμικό Κράτος, οι Κούρδοι αντιμάχονται τους τζιχαντιστές επί χρόνια στη Συρία και το Ιράκ, ενώ ο 75χρονος Γκιουλέν έχει μία σαφώς πιο μετριοπαθή ανάγνωση του ισλάμ.

18/08/2016 18:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: