Λέσβος: Ναυάγιο βάρκας με πρόσφυγες-μετανάστες – Διασώθηκαν 70 άνθρωποι




Ναυάγιο πλαστικής βάρκας στην οποία επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες, με προορισμό τη Λέσβο, σημειώθηκε, περίπου στις 10 σήμερα το πρωί, δυο περίπου μίλια ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Σώοι ανασύρθηκαν οι δύο πρόσφυγες, οι οποίοι αγνοούνταν μετά το σημερινό ναυάγιο πλαστικής βάρκας.Μέσα από τη θάλασσα περισυλλέχτηκαν αρχικά 68 άτομα, ενώ μαρτυρίες ανέφεραν ότι στη βάρκα υπήρχαν άλλοι δύο πρόσφυγες, οι οποίοι τελικά διασώθηκαν.

Οι 70 επιβαίνοντες στη βάρκα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια στο hot spot της Μόριας, ενώ δύο από αυτούς, μία έγκυος και ένα μικρό παιδί, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου νοσηλεύονται προληπτικά.

Εκτός από τους παραπάνω, συνολικά 54 άτομα έφτασαν στη Λέσβο και στη Χίο το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα στη Λέσβο από χθες το πρωί και μέχρι σήμερα στις 9 το πρωί πέρασαν 23 ενώ στη Χίο το αντίστοιχο διάστημα πέρασαν 31. Αντίθετα στη Σάμο για μια ακόμα μέρα δεν πέρασε κανένας.

Σήμερα Πέμπτη στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3645 άτομα, στη Χίο 2766 και στη Σάμο 1038. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7458 πρόσφυγες ή μετανάστες.

Συλλήψεις

Στο μεταξύ συνελήφθη ένας 26χρονος Μαροκινός μετανάστης, ο οποίος κατείχε μία συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (taser) συνελήφθη στη Χίο, κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Η συγκεκριμένη συσκευή διώκεται βάσει του νόμου περί κατοχής όπλων.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, από στελέχη του Λιμεναρχείου συνελήφθη 29χρονος Αιγύπτιος κατά την αποβίβασή του από το πλοίο της γραμμής Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη. Σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν κρυμμένα μέσα στα ρούχα του, εννέα πλαστά δελτία αιτούντος διεθνή προστασία.

Την ίδια ώρα στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης συνελήφθησαν έξι αλλοδαποί (ένας από το Καμερούν, τρεις από το Κονγκό και δύο από το Αφγανιστάν), ηλικίας από 20 έως 31 ετών. Κατά τον καθιερωμένο από τους αστυνομικούς έλεγχο, των επιβατών πτήσεων με προορισμό την Αθήνα και τη Βιέννη, επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα, από τα οποία κάποια ήταν πλαστά, ενώ άλλα άνηκαν σε διαφορετικά πρόσωπα.

Σ. Μπαλάσκας, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λέσβος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: