Καβγάς για το Εθνικό Συμβούλιο την ώρα των ραγδαίων εξελίξεων στην Τουρκία




Σε μια περίοδο κατά την οποία οι ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία θα έπρεπε κανονικά να κρατούν την πολιτική ηγεσία του τόπου σε εγρήγορση, αυτή ασχολείται με το πόσες θα πρέπει να είναι οι καρέκλες στο Εθνικό Συμβούλιο.

Θέσεις υπάρχουν μόνο για οκτώ, διαμηνύει το Προεδρικό, και τα κόμματα σκίζουν τα ιμάτιά τους απαιτώντας δεκαέξι προκειμένου να παρακάθεται ακόμα ένα άτομο από κάθε κόμμα.

Ο καβγάς για το ποια θα πρέπει να είναι η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου συνεχίστηκε και χθες με την πλειοψηφία των κομμάτων να επιμένουν, όπως και το Σάββατο, ότι ο Πρόεδρος οφείλει να διατηρήσει τη μορφή συνεδρίας του σώματος ως ίσχυε μέχρι τώρα, δίνοντας τα δικαίωμα για συμμετοχή δύο ατόμων από κάθε πολιτική δύναμη.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρεί πως η απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη για τη συμμετοχή μόνο ενός άτομου από κάθε κόμμα είναι η ενδεδειγμένη. Αντίθετη η θέση της πλειοψηφίας των κομμάτων θεωρώντας πως η απόφαση πλήττει το θεσμό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υπενθύμισε χθες τον συμβουλευτικό χαρακτήρα που έχει το Εθνικό Συμβούλιο στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξέφρασε την ελπίδα πως με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο Σώμα, αυτό θα γίνει πιο λειτουργικό, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων των συμμετεχόντων.

Ως προς τη θέση αυτών που υποστήριζαν την ύπαρξη και δεύτερου εκπροσώπου από κάθε κόμμα προκειμένου να υπάρχει μια συνέχεια στην ενημέρωση ο κ. Νεοφύτου κάλεσε όλους να διευκρινίσουν «αν τα κόμματα λειτουργούν συλλογικά». Γιατί, όπως εξήγησε, εάν «τα κόμματα λειτουργούν συλλογικά, είτε είναι ένας ο εκπρόσωπος είτε είναι δύο, θα πρέπει να πηγαίνουν να ενημερώνουν λεπτομερώς τα συλλογικά τους όργανα» για τις συζητήσεις στο ΕΣ αλλά και τις θέσεις που καταθέσουν στο Εθνικό.

Υπέδειξε ακόμα ότι από την ώρα που θα αποστέλλονται εντός μίας εβδομάδας τα πρακτικά του ΕΣ, τότε δεν υφίσταται λόγος να υπάρχει δεύτερος ή τρίτος.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί πως έχει παρατραβήξει η συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣ και σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου το τελευταίο διάστημα αναλώνονται περισσότερες ώρες πάνω σ’ αυτό το θέμα παρά στον πραγματικό ρόλο του σώματος. Το ΑΚΕΛ ξεκαθαρίζει πως η ύπαρξη του ΕΣ είναι απαραίτητη και συμφωνεί πως πρέπει να υπάρξουν κάποιοι κανόνες σ’ ό,τι αφορά τη λειτουργία του.

Για το ΑΚΕΛ η παρουσία και δεύτερου εκπροσώπου από τα κόμματα κατά τις συνεδρίες του ΕΣ είναι άκρως απαραίτητη. Όπως εξήγησε ο κ. Στεφάνου, ένας δεύτερο άτομο μπορεί να βοηθήσει την όλη συζήτηση.

Για το ΔΗΚΟ η θέση είναι πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να αποδεχθεί τη θέση που εξέφρασε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Μάρκο Κυπριανού, «όταν βλέπει πως επτά από τα οκτώ κόμματα έχουν διαφορετική άποψη, τότε δεν μπορεί να μην το λαμβάνει υπόψη». Σημείωσε ακόμα ότι θα έπρεπε τα μέλη του ΕΣ να καθήσουν κάτω και να συζητήσουν το θέμα, και όχι να προσέλθει ο Πρόεδρος με μια απόφαση χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θέση της πλειοψηφίας.

Τέλος διαμήνυσε πως η θέση του ΔΗΚΟ σε σχέση με το θέμα των διαρροών είναι ξεκάθαρη: ούτε όλα στη φόρα αλλά ούτε και πλήρης συσκότιση.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέδειξε ότι η τελευταία συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας το περασμένο Σάββατο έβαλε ταφόπλακα στο θέμα της αναβάθμισης του ΕΣ.

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, μετά τις εξελίξεις του Σαββάτου, «στην πραγματικότητα το Εθνικό Συμβούλιο θα μετατραπεί σε μια συνάθροιση των προέδρων ή των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για περιοδική και επιλεκτική ενημέρωση από τον ΠτΔ, καθώς επίσης και ένα σώμα προσχηματικής κάλυψης ή συγκάλυψης εκ των υστέρων, των όσων ο ΠτΔ θα συμφωνεί ως συναντίληψη ή και ως συνομολόγηση με τον εκπρόσωπο των Τ/κ».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να ενημερώνει τον λαό αντικειμενικά για όλα όσα τεκταίνονται, όποτε το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο, και με τον τρόπο που το ίδιο θα επιλέξει. «Η προσπάθεια ουσιαστικά επιβολής συνθηκών σιωπής δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή».

Ανδρέας Πιμπίσιης – www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: