Οι Πόντιοι γιόρτασαν την Παναγία Σουμελά στο Νέο Κόσμο: Πλήθος κόσμου στη Ν. Ιερσέη




Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΓΕΡΜΑΝΟΥ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με λαμπρότητα και με την σκέψη στραμμένη στην μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, οι Πόντιοι της Αμερικής και του Καναδά, γιόρτασαν την προστατιδά τους Παναγία Σουμελά στο μοναστήρι της Παναγίας στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης.

Οι εκδηλώσεις του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά» ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής, συνεχίστηκαν το Σάββατο με τον εσπερινό και την λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά (πιστό αντίγραφο της εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά, που φυλάσσετε στο Βέρμιο) και γλέντι με ποντιακή λίρα και χορευτικά της νεολαίας και ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής με τη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι της Παναγίας Σουμελά, εντός του ιδιόκτητου οικοπέδου του Ιερού Ιδρύματος. Τόσο στον εσπερινό όσο και στην λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μελόης κ. Φιλόθεος, θερμός υποστηρικτής του ιερού ιδρύματος. Τον Μητροπολίτη βοήθησε και ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιο Νίκας, πρωτοσύγκελος της Μητρόπλης της Νέας Ιερσέης.

Ο Μητροπολίτης Φιλόθεος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Ευαγγέλου και χαρακτήρισε «γενοκτόνους και ανιστόρητους» όσους εξακολουθούν να αρνούνται και να αγνοούν την ιστορία . Οι μεν πρώτοι συμπλήρωσε, πρέπει να παραδεχθούν την Γενοκτονία και να ζητήσουν συγνώμη, οι δε ανιστόρητοι να μάθουν ιστορία. Αναφέρθηκε επίσης και στους μάρτυρες που θυσιάστηκαν και έβαψαν με αίμα το χώμα του Πόντου.

Ο κ. Φιλόθεος, παρατήρησε ότι η γενοκτονία είναι ιστορική πραγματικότητα και μια μέρα οι εγκληματίες θα το παραδεχτούν και οι ανιστόρητοι θα μάθουν την ιστορία της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στην συνέχεια ο κ. Φιλόθεος ανέφερε ότι «κρούουν δυνατά μέσα μας», οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών και των Μοναστηριών, δυνατά και μας προτρέπουν να συνεχίσουμε τον αγώνα υπέρ όλων όσων εμαρτύρησαν». Με αγάπη και ομόνοια πρέπει, υπογράμμισε, να συνεχίσουμε το έργο της εθνικο-θρησκευτικής αποστολής του ιερού ιδρύματος και να επιτύχουμε αυτό το οποίο επιδιώκουμε.

Ο κ. Φιλόθεος πρότεινε να χτιστεί στις εγκαταστάσεις του ιερού ιδρύματος, ενα μεγάλο καμπαναριό με πολλές καμπάνες, να χτυπούν όλες και να ακούγονται σε όλο τον κόσμο και όλως ιδιαιτέρως στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας το πρωί της Κυριακής, αλλά και στο γεύμα που ακολούθησε παρέστη, μεταξύ άλλων και ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κ. Ανδρέας Ζαχαριάδης,  επικεφαλής αντιπροσωπείας της οργάνωσης που συμπεριλάμβανε τον νομικό σύμβουλο της ΑΧΕΠΑ κ. Γιώργο Χωριάτη και το μέλος του συμβουλίου των Επιτρόπων κ. Ηλίας Τσεκερίδη. Οπως είναι γνωστό η ΑΧΕΠΑ εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα, αυστηρή ανακοίνωση για την άρνηση της Τουρκίας να παραχωρήσει άδεια για την τέλεση Θείας Λειτουργίας εντός του χώρου της Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ο κ. Ζαχαριάδης μιλώντας στην διάρκεια του γεύματος τόνισε  ότι είναι απαράδεκτο να μην παραχωρείτε άδεια για την τέλεση λειτουργίας. Στην χώρα μας τόνισε, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ανεπίτρεπτο να χρειάζεσε άδεια για να κάνεις λειτουργία. Πού βρισκόμαστε, αναρωτήθηκε. «Ως πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ», πρόσθεσε, «θα αγωνιστώ εναντίον της Τουρκίας, δεξιά και αριστερά, για όσα κάνουν εναντίον του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, της Εκκλησίας και της Κοινοτητά μας»

Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Μάνος Κουμπαράκης εξέφρασε την χαρά του διότι όπως είπε, διαπίστωσε την έντονη παρουσία της Νεολαίας και επεσήμανε ότι μόνο μέσα απο την μεταλαμπάδευση της ταυτότητας, της γλώσσας και της μουσικής, θωρακίζουμε, είπε, το μέλλον του Ελληνισμού, εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσεως των αξιών και της παγκοσμιοποίησης.

Τους επσιήμους και τους προσκηνυτλες καλοσώρισε στις εγκαταστάσεις του Ιερού Ιδρύματος ο πρόεδρος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο οποίος και αναφέρθηκε στις προσπάθειες των εθελοντών του ιδρύματος να δημιουργήσουν ενα χώρο που θα στεγάζει την παρακαταθήκη των Ποντίων αλλά και θα φιλοξενεί τη νέα γενιά σε κατασκηνώσεις που θα φιλοξενούνται εκει. Ο κ. Βασιλειάδης ευχαρίστησε όλους του δωρητές που συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων και κάλεσε όλους να αγκαλιάσουν τις προσπάθειες του ιδρύματος.

Την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Γκουρνέλος, ενώ την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος κ. Κώστας Τσιλφίδης.

Το βράδυ του Σαββάτου η συμμετοχή των χορευτικών της Νεολαία, από του ποντιακούς συλλόγους της Νέας Υόρκης, του Νόργουολκ του Κονέκτικατ και της Φιλαδέλφειας, εντυπωσίασε τους προσκηνυτές και δημιούργησε ατμόσφαιρα χαράς και κεφιού, παρασύροντας στο γλέντι πολλούς απο αυτούς.

Φωτογραφία ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΡΜΑΝΟΣ
Φωτογραφία ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΡΜΑΝΟΣ
Φωτογραφία ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΡΜΑΝΟΣ
Φωτογραφία ΦΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΡΜΑΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: