Η πύρινη λαίλαπα έκαψε αντισεισμικά σπίτια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής στη Λευκάδα




Υπό έλεγχο τέθηκε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στον παραδοσιακό οικισμό της παλιάς πόλης της Λευκάδας.

Η πύρινη λαίλαπα «τύλιξε» στις φλόγες έξι ξύλινα, αντισεισμικά σπίτια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ενώ δεν γλίτωσε και ο παλιός ιστορικός κινηματογράφος του νησιού. Οι φλόγες έφτασαν, μάλιστα, μια «ανάσα» από το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, που τελικώς δεν υπέστη ζημιές. Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού, ζημιές υπέστησαν συνολικά δέκα σπίτια ενώ έκανε λόγο για πλήγμα στην παλαιά πόλη.

Ο μητροπολίτης Λευκάδας είχε δώσει από νωρίτερα εντολή να εκκενωθεί ο Ιερός Ναός της Παναγίας των Ξένων. Οι πιστοί είχαν φροντίσει να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο αντικείμενα και εικόνες από το εσωτερικό της εκκλησίας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, έδωσαν πραγματικό αγώνα για να περιορίσουν την πυρκαγιά και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Η ευρύτερη περιοχή αναμένεται να παραμείνει αποκλεισμένη για αρκετές ώρες ακόμα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Μετρούν τις «πληγές» τους οι Λευκαδίτες 

Τις «πληγές» τους έχουν ήδη αρχίσει να μετρούν οι Λευκαδίτες, που από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη «μάχη» με τις φλόγες για να σώσουν ό,τι ήταν δυνατόν.

Συνεργείο μηχανικών του νησιού έχει ήδη ξεκινήσει την καταμέτρηση των ζημιών. «Από τη φωτιά, που τέθηκε νωρίς το απόγευμα υπό πλήρη έλεγχο, έχουν καεί δέκα κτίσματα, με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να κάνει αυτή την ώρα πλήρη καταμέτρηση των ζημιών» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταείδης, και συνέχισε: «Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, αν δεν ήταν τόσο άμεση η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά και των εθελοντών. Θα μπορούσε να είχε καταστραφεί όλη η παλιά πόλη της Λευκάδας».

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η πυρκαγιά δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τους τουρίστες του νησιού, καθώς μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες ετέθη υπό έλεγχο γρήγορα.

«Το πλήγμα που υπέστη η παλιά πόλη της Λευκάδας είναι ανεκτίμητο, αλλά θα προβούμε άμεσα στην καταμέτρηση και την αποκατάσταση της κανονικότητας» ανέφερε ο κ. Δρακονταείδης, και συμπλήρωσε: «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να παρασχεθεί άμεση βοήθεια στους πληγέντες από την πυρκαγιά, που έχασαν το βιός τους. Γιατί μεγαλύτερη αξία από όλα τα υλικά αγαθά έχουν οι ανθρώπινες ζωές και εμείς θα φροντίσουμε άμεσα για τους πολίτες μας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: