Οι μάχες στο Χαλέπι και οι ΗΠΑ: Ποιον θα προτιμήσουν τελικά οι Αμερικανοί στη Συρία




Αρθρο του Τζεφ Ντάιερ
Από την εφημερίδα «Financial Times»

Με περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες να εξακολουθούν να ζουν εντός των τειχών του, το Χαλέπι, μια πόλη κομμένη στα δύο και περικυκλωμένη από αντιμαχόμενους στρατούς, αντιπροσωπεύει την πιο οξεία ανθρωπιστική κρίση σήμερα στη Συρία.

Για τη συριακή κυβέρνηση και τους Ρώσους και Ιρανούς υποστηρικτές της, αλλά και για τους αντάρτες, αυτή η μάχη είναι αποφασιστικής σημασίας. Και είναι στο Χαλέπι όπου η αμερικανική προσέγγιση απέναντι στη Συρία, ένας συνδυασμός επιφυλακτικής στρατιωτικής επέμβασης και διπλωματίας, δοκιμάζεται φτάνοντας σε σημείο οριακό.

Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι μάχες στο Χαλέπι το επόμενο διάστημα, οι ΗΠΑ ίσως βρεθούν αναγκασμένες να προχωρήσουν σε μια επιλογή την οποία εδώ και καιρό προσπαθούσαν να αποφύγουν: είτε στηρίζοντας το καθεστώς Ασαντ, είτε στηρίζοντας τζιχαντιστές φίλα διακείμενους απέναντι στην Αλ Κάιντα. Στην προσέγγισή της στη Συρία, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει βασιστεί κυρίως σε δύο αρχές: στην επιθυμία να περιοριστεί η βία από τη μία, και στην απροθυμία να προχωρήσει σε μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή από την άλλη. Αμερικανοί αξιωματούχοι μπορεί να το αρνούνται κατηγορηματικά, αλλά ακριβώς αυτή η στάση έχει κάνει τις ΗΠΑ να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία με τους Ρώσους, με τον βασικό υποστηρικτή δηλαδή του καθεστώτος Ασαντ.

Υπό την καθοδήγηση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, η ώθηση για συνεργασία με τη Μόσχα αρχικά απέδωσε καρπούς, καθώς τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε κατάπαυση των εχθροπραξιών. Οι εχθροπραξίες άρχισαν ωστόσο ξανά να παίρνουν τα πάνω τους, και οι ΗΠΑ προσέφεραν τον Ιούλιο νέες παραχωρήσεις για να κάνουν τη Ρωσία να συμβάλει στην αποκατάσταση της εκεχειρίας. Πρότειναν μάλιστα και ένα σχέδιο για κοινή στρατιωτική δράση εναντίον τζιχαντιστικών ομάδων όπως η Τζαμπάτ αλ Νούσρα.

Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως ακόμη συζητούν τις λεπτομέρειες. Οι εξελίξεις ωστόσο των τελευταίων εβδομάδων έχουν υπονομεύσει το σχέδιο για κοινή δράση. Η Τζαμπάτ αλ Νούσρα βγήκε και ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε σχέση με την Αλ Κάιντα. Αλλαξε το όνομά της σε Τζαμπάτ Φατάχ αλ Σαμ και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη αντεπίθεση των ανταρτών στο Χαλέπι.

Η εν λόγω ομάδα είναι πλέον σε θέση να διεκδικήσει έναν ευρύτερο ηγετικό ρόλο μεταξύ των ανταρτών που μάχονται ενάντια στον Ασαντ. Και διευρύνοντας την παρουσία της στις τάξεις της συριακής αντιπολίτευσης, θα είναι πιο δύσκολο πλέον να απομονωθεί ως στόχος από Ρώσους και Αμερικανούς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: