Οι λογικές της ισοπαλίας και η κ. Ερατώ Μαρκουλή: «Ένας σου, ένα μου» και προχωράμε




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αναπτύσσονται λογικές, που έχουν μετεξελιχθεί σε ιδεολογία, ότι «εκάμαμε και εμείς» στους Τούρκους, όπερ σημαίνει υπάρχει απόλυτη ισοπαλία και προχωρούμε. Αυτές οι θεωρίες, στη λογική του «ένα μας, ένα τους», «τελειώσαμε και πάμε μπροστά», στηρίζεται σε μια τακτική προετοιμασίας του εδάφους για «οδυνηρή λύση». Για την οποία, ασφαλώς, θα έχει ευθύνη ο Μακάριος( πάντα και για όλα) και οι «κακοί Ελληνοκύπριοι», που «δεν αφήνουν άλλη επιλογή».

Όλα οδηγούν σε ένα σκηνικό της απόλυτης ισοπαλίας στις ευθύνες, στα εγκλήματα και στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει άλλη οδός παρά να αποδεχθούμε την όποια λύση. Διαφορετικά ο μπαμπούλας της διχοτόμησης παραμονεύει στη γωνία για να αποτελειώσει το Κυπριακό.
Είναι προφανές πως εγκλήματα έχουν γίνει και δεν μπορεί κανείς να κρύβει τα γεγονότα αυτά κάτω από το χαλί. Πρέπει ασφαλώς να αναγνωρίζονται, να γίνονται παραδοχές, να καταγγέλλονται, να αποκαλύπτονται.

Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα όσα διέπραξε και διαπράττει η Τουρκία: Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος με νόμους και θεσμούς και όταν καταγγέλλονται εγκλήματα τα παραπέμπει σε δίκη. Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει καμία διάθεση- κυρίως από τη δική μας γενιά και τις νεότερες- να μοιράζονται την ευθύνη των παλαιών για εγκλήματα και ανουσιουργήματα ανόητων άτακτων ομάδων ή ατόμων. Εάν οι διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες, ακραίες και δολοφονικές, είχαν ως πρακτική τα εγκλήματα, αυτό δεν βαραίνει παρά τις ίδιες τις ομάδες αυτές. Δεν βαραίνει τους υπόλοιπους και σίγουρα δεν μπορεί να απαιτηθεί από κανένα να απολογείται για κάτι που δεν έκανε και σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί με τις εγκληματικές πρακτικές. Στην πλευρά των Τούρκων τα εγκλήματα γίνονται από το κράτος, το οποίο αποφασίζει, οργανώνει και τα εκτελεί. Η Τουρκία έχει διαπράξει και συνεχίζει να διαπράττει ως κράτος εγκλήματα πολέμου και κανείς δεν μπορεί να το παρασιωπά. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά εγκλήματα διαπράττονται και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μάρτυρες γινόμαστε και σήμερα.

Είναι πρόδηλο, ότι τα εγκλήματα συνήθως δεν τα διαπράττουν αυτοί που αμύνονταν, που έτρεχαν να σωθούν. Όμως, αυτό συνιστά μια λεπτομέρεια που διαφεύγει στους θεωρητικούς της απόλυτης ισοπαλίας. Η Τουρκία, όχι μόνο συγκαλύπτει εγκλήματα αλλά και τα ενθαρρύνει. Δεν ακούσαμε καμία αντίδραση από πλευράς Άγκυρας για τα θέμα των εκτελέσεων. Ακόμη και στο θέμα των αγνοουμένων, αρνείται να συνεργασθεί, να επιτρέψει έρευνες σε στρατιωτικές περιοχές ή πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού.

Για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού πρέπει να αρθεί η αδικία, πρέπει να υπάρξει και κάθαρση. Να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου. Διαφορετικά θα διαιωνίζεται η αδικία που θα προκαλεί αντιδράσεις και προβλήματα. Θα παραμένουν ατιμώρητα τα εγκλήματα και θα συντηρείται η αντιπαράθεση και το μίσος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η πρώην υπουργός, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, με ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα, ζήτησε συγνώμη για εγκλήματα σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Η κ. Μαρκουλλή, η οποία διετέλεσε υπουργός σε δυο κυβερνήσεις καθώς και πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για εγκλήματα ανεγκέφαλων. Θα πρέπει να γνωρίζει πως το Κυπριακό δεν λύνεται με τέτοιες κινήσεις, που θα μπορούσε να έκανε και όταν ήταν αξιωματούχος του κράτους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: