Τουρκία: Συνελήφθησαν δύο Κιργίζιοι που πιστεύεται ότι είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους




Δύο Κιργίζιοι που είναι ύποπτοι ότι ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου στις 28 Ιουνίου σημειώθηκε η τριπλή επίθεση αυτοκτονίας που προκάλεσε τον θάνατο 45 ανθρώπων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Οι ύποπτοι οι οποίοι αναφέρονται με τα αρχικά των ονομάτων τους και τις ηλικίες τους ως οι Κ.Β. 25 ετών και Φ.Μ.Ι. 35 ετών ανακρίνονται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, διευκρινίζει σήμερα το Dogan.

Στις βαλίτσες τους, η αστυνομία βρήκε θερμικές διόπτρες και στρατιωτικές στολές όπως και δύο διαβατήρια που δεν ανήκουν σε αυτούς, προσθέτει το Dogan. Χθες το βράδυ δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες και φυλάκισε 13 υπόπτους, εκ των οποίων οι 10 είναι Τούρκοι, σε σχέση με την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η αστυνομία έχει συλλάβει 29 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και ξένοι, δήλωσε εξάλλου χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Την ίδια ώρα 49 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται μετά την επίθεση αυτή, την τέταρτη και την πιο αιματηρή που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη από την αρχή του έτους, για την οποία δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής καμία οργάνωση την ευθύνη, αλλά οι τουρκικές αρχές την αποδίδουν στο ΙΚ.

Οι τουρκικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι οι καμικάζι ήταν ένας Ρώσος, ένας Ουζμπέκος και ένας Κιργίζιος, ενώ σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή αναφέρονται δύο ονόματα, τα Ρακίμ Μπουλγκάροφ και Βαντίμ Οσμάνοφ, χωρίς να διευκρινίζονται οι εθνικότητές τους.

Επίσης τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν κατονομάσει έναν Τσετσένο ονόματι Άχμεντ Τσατάγεφ ως τον εγκέφαλο της επίθεσης αυτής στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Αυτός φέρεται ότι είναι ο επικεφαλής του ΙΚ στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: