Το μη χείρον ο Ερντογάν επιμένει η ΕΕ: Θέμα για Ελλάδα-Κύπρο αν επικρατούσε το πραξικόπημα




“Σίγουρα οι Βρυξέλλες δεν είναι ευχαριστημένες που ο Ερντογάν, δεν έδειξε μεγαλοψυχία στους ηττημένους, αλλά κανείς δεν αντιλέγει, πως αν οι πραξικοπηματίες επικρατούσαν τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ”, λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

“Μην ξεχνάτε ποιοι ήταν πίσω από το Εργκένεκον και τι ήταν το Εργκένεκον: εξαγωγή της κρίσης στο Αιγαίο, θερμά επεισόδια και εχθροπραξίες. Οι πραξικοπηματίες θέλανε το μισό Αιγαίο για να αποδείξουν ότι ο καλός τουρκικός στρατός δόξασε την Τουρκία και θα τον ακολουθήσουν όλοι. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχασαν τόσα χρόνια από την παρουσία Ερντογάν στην εξουσία, αντιθέτως σκεφτείτε, ποιος έκανε την εισβολή;”

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως αν επικρατούσαν οι πραξικοπηματίες, στην Τουρκία θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος με τρεις παρατάξεις, εκατομμύρια πρόσφυγες θα έφταναν στο Αιγαίο και η αστάθεια θα επηρέαζε έντονα Ελλάδα και Κύπρο – τις δύο χώρες της ΕΕ που θα συνόρευαν τότε με εμπόλεμη ζώνη.

Και φυσικά είναι η ίδια η συμφωνία για το μεταναστευτικό. “Ο Ερντογάν κρατάει στην Τουρκία τρία εκατομμύρια Σύρους. Ό,τι και να λέει δημοσίως, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας, κράτησε το λόγο του”.

“Άδειασμα” σε Έττινγκερ και Χαν

Κύκλοι της Κομισιόν τοποθετήθηκαν και για τις “εκτός γραμμής”, δηλώσεις Χαν (πως υπήρχε προετοιμασία) και Έττινγκερ (να ξεχάσουν τη βίζα μέσα στο 2016), χαρακτηρίζοντας τις δύο δηλώσεις “κοκορακισμούς”. Οι δύο Επίτροποι υπερέβησαν τα εσκαμμένα και μάλιστα ο Γιούνκερ τους επέπληξε σφόδρα, διότι ο μεν πρώτος “είπε το κάτι παραπάνω”, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ακροατήριο στην Αυστρία – προφανώς πιεζόμενος από την ακροδεξιά και σε εποχή που στην Αυστρία οι “αντιτουρκικές δηλώσεις είναι της μόδας”, ο δε Έττινγκερ υπέπεσε σε σοβαρό λάθος στρατηγικής.

Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να κλείσουν την πόρτα στον Ερντογάν και δεν ακυρώνουν παρασκηνιακές συζητήσεις μηνών για τα υπόλοιπα ανοικτά προαπαιτούμενα (5 από τα 72), τη στιγμή μάλιστα που Τσαβούσογλου και Σιμσέκ συνεργάζονται με Ευρωπαίους τεχνοκράτες που τους ξαναγράφουν το νόμο για τον περίφημο “ορισμό της τρομοκρατίας”.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: