Στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας Ε. Χόκσταϊν




Επίσκεψη στην Αθήνα με σκοπό να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση τις εξελίξεις γύρω από τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, τα έργα για την κατασκευή του οποίου εγκαινιάστηκαν πρόσφατα, πραγματοποιεί την Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα, Έιμος Χόκσταϊν.

Εκτός του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Αδριατικής και θα ολοκληρωθεί το 2020, οι συνομιλίες του θα καλύψουν και το ευρύτερο έργο του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (South.Corridor).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν θα είναι σε πλήρη λειτουργία, ο TAP θα μεταφέρει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία, καθιστάμενος ο τρίτος κρίκος του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος περιλαμβάνει το Νότιο Καύκασο και τους αγωγούς που διασχίζουν τη Μικρά Ασία (Trans-Anatolian).

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τις επαφές του θα συζητηθούν επίσης τα κρίσιμα έργα διασύνδεσης φυσικού αερίου, όπως η προτεινόμενη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας, η οποία, αν κατασκευαστεί, θα οδηγήσει σε πραγματικά διαφοροποιημένες ροές φυσικού αερίου στην περιοχή, για πρώτη φορά στην ιστορία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πριν την Αθήνα, ο κ. Χόκσταϊν ήταν στη Μπρατισλάβα για να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, στην ατζέντα της οποίας ήταν η στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ και η διατλαντική συνεργασία για την ευρωπαϊκή ενεργειακή διαφοροποίηση.

Απ. Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: