Συνεδριάζει το τουρκικό Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο με φόντο τις εκατοντάδες αποτάξεις




Από τις 11.00 το πρωί συνέρχεται το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ) της Τουρκίας υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ.

Το ΥΑŞ αναμένεται να αποφασίσει για τις προαγωγές των αξιωματικών του στρατού έπειτα και από το διάταγμα που εκδόθηκε χθες βράδυ, με το οποίο διαγράφηκαν 1684 στρατιωτικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Αλλαγές στην ανώτατη ιεραρχία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων δεν αναμένονται επειδή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Εκείνοι που συμμετείχαν ήταν κυρίως ταξίαρχοι και αντιναύαρχοι γι αυτό και αναμένεται οι περισσότερες προαγωγές να αφορούν αξιωματικούς, οι οποίοι θα προαχθούν σε ταξίαρχους και αντιναυάρχους.

Η προσπάθεια του YAŞ είναι να γίνει πλήρης εκκαθάριση του στρατού από Γκιουλενικά στοιχεία, που είχαν καταφέρει να ανελιχθούν στο στρατό την τελευταία δεκαετία. Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι πλέον η τουρκική κυβέρνηση εμπιστεύεται τους κεμαλιστές στρατιωτικούς τους οποίους θα προωθήσει στις σημερινές προαγωγές.

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: