Συμφωνία Ερντογάν με τα τρία μεγάλα κόμματα στο προεδρικό: Εκτός το κουρδικό κόμμα




Ο Τούρκος Πρόεδρος και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά μηχανισμούς πολιτικού διαλόγου ώστε να επιλυθούν τα κοινά προβλήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αντάλλαξε απόψεις με τους αρχηγούς των τριών μεγάλων κομμάτων, τον αρχηγό του ΑΚΡ και Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τον αρχηγό του Κόμματος Εθνικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Τους ευχαρίστησε για την καθαρή και ανοιχτή στάση τους απέναντι στη δημοκρατία, την ελευθερία και το δίκαιο το βράδυ της 15ης Ιουλίου, προσθέτοντας ότι το πνεύμα της ενότητας και της αλληλεγγύης είναι η πιο μεγάλη τους δύναμη.

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του CHP η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτήριζαν τη συνάντηση στο προεδρικό ιστορική. Ο αρθρογράφος της “Χουριέτ”, Μουράτι Γετκίν ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει τώρα δύο δρόμους μπροστά του για να διαλέξει τον ένα. Ή να αρπάξει την ευκαιρία και να περάσει το προεδρικό σύστημα ή να αναζητήσει συμβιβασμό με την αντιπολίτευση, ενισχύοντας τη χώρα μέσω της ενίσχυσης του κοινοβουλευτικού συστήματος.

“Πόσο όμως μπορεί να εμπιστευτεί ο Ερντογάν τον Κιλιτσντάρογλου και πόσο ο Κιλιτσντάρογλου τον Ερντογάν;”, διερωτάται ο Μουράτ Γετκίν και καταλήγει με ένα ερώτημα: “Είναι δυνατόν ο Ερντογάν που είχε εμπιστευτεί τον Γκιουλέν κάποτε να μην μπορεί να εμπιστευτεί έναν φίλο που του συμπαραστάθηκε στις δύσκολες ώρες;”.

Από την πλευρά του ο Αχμετ Χακάν, επίσης, της “Χουριέτ” αναφέρει στο δικό του άρθρο με τίτλο “Σαν να συμβαίνουν νέα πράγματα, πολύ διαφορετικά και ωραία πράγματα” ότι το μίσος της αντιπολίτευσης για τον Ερντογάν σαν να άρχισε να φεύγει, το ίδιο και το μίσος του Ερντογάν για την αντιπολίτευση.

“Ο Ερντογάν κάνει δηλώσεις για την ασφάλεια ολόκληρου του λαού. Σαν να βγαίνει μέλι από το στόμα όλων. Ενώ πριν τις 15 Ιουλίου έβγαζαν ο ένας τα μάτια του άλλου, τώρα άρχισαν να αγκαλιάζονται. Απέναντι στην τραγωδία καταφέρνουν να έχουν κοινή στάση”, γράφει.

Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: