Πρόοδος φορτωμένη με προβλήματα: Μικρά βήματα προς τα εμπρός, η Τουρκία δεν υποχωρεί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Διαπιστώνεται σύγκλιση στη δημιουργία οργάνων ασφαλείας σε κεντρικό επίπεδο, υπάρχουν ωστόσο διαφωνίες ως προς τις αρμοδιότητες και τη σύνθεση. Αυτό διαφάνηκε στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί γι αυτό και τα ζητήματα αυτά παραπέμφθηκαν στους δυο διαπραγματευτές με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος και συγκλίσεις.

Ως προς τις δομές συμφωνήθηκε πως θα υπάρχει Αστυνομία της Ομοσπονδίας, οικονομική Αστυνομία, Σώμα Διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος για θέματα τρομοκρατίας, βρόμικου χρήματος κλπ. Εκεί που φαίνεται να κολλούν οι συζητήσεις είναι στο θέμα των αρμοδιοτήτων, της εκπροσώπησης, τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Οι θέσεις της τουρκικής πλευράς για τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας είναι οι ίδιες και σε άλλες πτυχές του Κυπριακού. Ίση ή ενισχυμένη εκπροσώπηση και ομοφωνία στις αποφάσεις, είναι μερικές από τις θέσεις που προβάλλεται από τουρκικής πλευράς και είναι προφανές πως αυτές δεν βοηθούν στην λειτουργικότητα. Η χθεσινή συνάντηση ήταν σχετικά σύντομη. Αρχικά έγινε μια συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί μαζί με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Στη συνέχεια η συζήτηση συνεχίστηκε στην παρουσία όλων των συμβούλων και συνεργατών και ασφαλώς των αξιωματούχων του ΟΗΕ ( απουσίαζαν χθες Άιντα και Σπέχαρντ, που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη.

Παρά τις διαφωνίες τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο κατοχικός ηγέτης, με διαφορετικούς τόνους κάνουν λόγο για πρόοδο που επιτυγχάνεται. Ο δε Μουσταφά Ακιντζί επιμένει σε λύση εντός του 2016.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφοντας από τις συνομιλίες δήλωσε πως υπάρχει συνεχής, παρατηρούμενη πρόοδος σε μια σειρά από θέματα στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει μια αισιόδοξη νότα αν πρώτα δεν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η σημερινή συνάντηση ήταν μια, οφείλω να πω, αρκετά δημιουργική συνάντηση, επικεντρώθηκε στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και σε άλλα θέματα όπως είναι οι αρμοδιότητες κλπ. Θα πρέπει να πω ότι μέσα από το διάλογο γίνονται ακόμα πιο αντιληπτές οι ανησυχίες της κάθε μίας των δύο κοινοτήτων και συνεχώς παρουσιάζονται μέσα από τη δημιουργική συνεισφορά και των δύο πλευρών βελτιώσεις και πρόοδος». Ο Πρόεδρος δεν σχολίασε την αναφορά Άιντα για αλλαγή της διαδικασίας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί στις δηλώσεις του εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στόχος να γίνει το 2016 χρονιά της λύσης είναι ακόμη εφικτός, σημειώνοντας ότι σημειώνονται βήματα προόδου σχεδόν σε κάθε συνάντηση.

«Αυτό έγινε και σήμερα. Υπήρξαν θέματα στα οποία υπήρξε κοινή αντίληψη. Βεβαίως το να τα καταγράψουμε σε λεπτομέρεια παίρνει χρόνο». Αυτό, είπε, θα κάνουν οι διαπραγματευτές και θα καταγράψουν αυτά στα οποία υπάρχει συμφωνία. Σημείωσε ωστόσο ότι λέγοντας αυτά, δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα τα εμπόδια ήρθησαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα . Υπάρχουν, συνέχισε, ακόμη δύσκολα ζητήματα αλλά με αμοιβαία πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσγείωση στην πραγματικότητα – Σχόλιο για τη μη αναφορά σε λύση εντός του 2016
Για προσγείωση στην πραγματικότητα έκανε χθες λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι απαλείφθηκε η αναφορά για λύση εντός του 2016 και ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια συνεννόηση για να γίνει αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι θέμα συνεννόησης, είναι θέμα προσγείωσης στις πραγματικότητες και όχι στο τι θα επιθυμούσαμε να ακολουθείτο. Εν πάση περιπτώσει αυτό που θέλω να σημειώσω είναι τη συνεχή, παρατηρούμενη πρόοδος σε μια σειρά από θέματα. Βεβαίως δεν μπορώ να δώσω μια αισιόδοξη νότα αν δεν ξεπεραστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είτε στο περιουσιακό είτε, θα δούμε, για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, στα θέματα ασφάλεια και εγγυήσεων ή και σε άλλα εναπομείναντα».

Κληθείς να πει πόσο ικανοποιεί την πλευρά μας το ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν βλέπω τι είναι αυτό το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα είτε στη δική μας είτε σε οποιαδήποτε πλευρά, είναι τα γνωστά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ουσία είναι τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις και όχι στο τι εκφράζεται μέσα από τα ψηφίσματα».

Ερωτηθείς αν θα γίνει αξιολόγηση των εντατικοποιημένων συνομιλιών, ο Πρόεδρος είπε ότι «είτε το θέλουμε είτε όχι. Διότι μεσολαβούν οι διακοπές και εν συνεχεία μπαίνουμε σε μια εντατικοποιημένη εξίσου διαδικασία, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη».

Σε ερώτηση αν φεύγουμε από το στόχο για λύση το 2016, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν μπορεί κανένας να πει αν φεύγουμε από το 2016 ή όχι. Ο στόχος και η ευχή είναι το 2016 να επιτύχουμε τη λύση. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από το ποια είναι η επιθυμία, εξαρτάται από τις θέσεις που θα κατατεθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων».

ΣΤΑ «ΒΑΘΙΑ» ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Για την συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως «εκεί είναι που επικεντρώνεται και η προσοχή μας θα πρέπει να πω. Βεβαίως θα είναι μια πρώτη συνάντηση, θα είναι αν θέλετε ένα brain storming, μια ανταλλαγή απόψεων γενικότερα για να δούμε η κάθε μια των δύο πλευρών πού στοχεύει και πόσο μπορεί να επιτευχθεί μια συναντίληψη και για τα μείζονος σημασίας θέματα, όπως είναι οι εδαφικές αναπροσαρμογές, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις που είναι απόλυτα συνδεδεμένες βεβαίως και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο περιουσιακό».

Ερωτηθείς αν θα δοθούν χάρτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «όχι, δεν νομίζω η πρώτη συνάντηση να ασχοληθεί με χάρτες, δεν αποκλείεται αλλά δεν θα ήθελα να προκαταλάβω κάτι ανάλογο».

ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΕΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφερόμενος στη συνάντηση της Παρασκευής και τη συζήτηση του εδαφικού και ασφάλειας είπε πως «εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το πραγματοποιήσουμε. Με την εξής προϋπόθεση, χάρτης, ποσοστώσεις, ονόματα χωριών και τοποθεσιών σίγουρα δεν θα έρθουν στην ατζέντα. Θα γίνει μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο σε αυτή την πρώτη συνάντηση».

Επανέλαβε δε ότι ιδιαίτερα τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας θα συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας και στο πλαίσιο μια διάσκεψης, ειδικά το θέμα των εγγυήσεων. «Γι αυτό σήμερα αυτό που θα κάνουμε εμείς είναι μια γενική αξιολόγηση. Αυτό είναι απαραίτητο για να καταλάβει η μια πλευρά την άλλη. Γιατί στο τέλος της ημέρας όλοι θα ζήσουμε σε αυτό το νησί με ασφάλεια», είπε.

Επανεγκατάσταση Μαρωνιτών στην κατεχόμενη Αγία Μαρίνα – Υπάρχει πρόθεση αλλά δεν μπορεί να πει ημερομηνία, ανέφερε ο Ακιντζί
Ανοικτό άφησε ο Μουσταφά Ακιντζί το ενδεχόμενο να επιστρέψουν Μαρωνίτες στο χωριό τους, στην κατεχόμενη Αγία Μαρίνα. Χωρίς, ωστόσο, να τοποθετείται οριστικά επί του θέματος.

Ερωτηθείς εάν θα επιστραφεί στους Μαρωνίτες το χωριό της Αγίας Μαρίνας, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι αυτή είναι η επιθυμία των Μαρωνιτών της κοινότητας εδώ και πολύ καιρό. Στην Αγία Μαρίνα, που βρίσκεται εντός στρατιωτικής περιοχής, συνέχισε, ζούσαν και Μαρωνίτες και Τουρκοκύπριοι και ο ίδιος συναντάται κάποτε και με Τ/κ και με Μαρωνίτες από εκείνο το χωριό. Έχουν περάσει, συνέχισε, 42 χρόνια και στο χωριό σήμερα τα περισσότερα σπίτια έχουν γκρεμιστεί και θα πρέπει να γίνει ανοικοδόμησή του. Όπως ανέφερε τόσο ο στρατός όσο και η «πολιτική διοίκηση» έχουν θετική προσέγγιση.

Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση ή μια τελική κατάσταση για την ημέρα που θα επανεγκατασταθούν. Υπάρχει μόνο μια καλοπροαίρετη σκέψη, όπως ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης. Αναφέρθηκε σε θετικά βήματα που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, όπως η έναρξη επιδιόρθωσης της εκκλησίας του χωριού, ο δρόμος που έγινε για πρόσβαση στο ναό κατόπιν δικής του συνεννόησης με τον τουρκικό στρατό και σημείωσε ότι πήγε ο ίδιος εκεί και είδε την περιοχή. «Υπάρχουν καλές προθέσεις ωστόσο δεν μπορώ να σας δώσω μια απτή ημερομηνία. Αλλά και οι Τ/κ και οι Μαρωνίτες εκείνου του χωριού εργάζονται με αρμονία», είπε ο Ακιντζί σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου. Υπάρχει, είπε, συνεργασία και για να φτιαχτεί η εκκλησία του χωριού, όπως και το τζαμί αλλά και μια βρύση που υπήρχε εκεί, ώστε να προετοιμαστεί η υποδομή για μια επανεγκατάσταση.

Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ακιντζί ερωτηθείς για τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου και την έλλειψη υποβολής προσφορών εξέφρασε λύπη για τις καθυστερήσεις. Αναφέρθηκε στην καθυστέρηση υποβολής μιας επιστολής που αναμένετο από την ε/κ πλευρά που προκάλεσε την καθυστέρηση της υποβολής της επιστολής και από το “υπουργείο” εξωτερικών, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να μεσολαβήσει. Υπήρξαν, είπε, δύο γύροι προσφορών, ο ένας για την προετοιμασία του έργου, που ολοκληρώθηκε.

Η πληροφόρηση που έχει ο ίδιος, ανέφερε, για το θέμα της κατασκευής είναι ότι οι μηχανικοί ζήτησαν μεγαλύτερη διάρκεια, δεν έδωσαν καμία προσφορά. Για το Απλίκι δεν δόθηκε καμία προσφορά και για την Δερύνεια υπάρχει πληροφόρηση ότι οι προσφορές ήταν πολύ υψηλές, πρόσθεσε, Ως τ/κ πλευρά, ανέφερε, δεν έμεινε κάτι που δεν έχουν κάνει, όπως και στα ζητήματα του ηλεκτρισμού και της κινητής τηλεφωνίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: