Προκαλούν τους Αμερικανούς οι ισλαμιστές του Ερντογάν: Έρευνα από εισαγγελείς στη βάση Ιντζιρλίκ




Έρευνα διεξάγουν εφτά εισαγγελείς στις κοινές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας στη βάση Ιντζιρλίκ, στα Άδανα, με τη συνοδεία αστυνομικών.

Οι εισαγγελείς πήγαν στη βάση στις 15.00 και άρχισαν την έρευνα ενώ προηγουμένως είχε τεθεί υπό κράτηση ο υποστράτηγος Μπεκίρ Ερτζάν, μαζί με άλλους 12 στρατιωτικούς.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ

ΘΥΜΩΣΕ Ο ΚΕΡΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΩΝ

Εικόνες από τις συγκρούσεις πραξικοπηματιών και του πλήθους στη γέφυρα του Βοσπόρου

Εικόνες για το πώς οι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του κόσμου που ανέβηκε στην Γέφυρα του Βοσπόρου για να εμποδίσει το πραξικόπημα άρχισαν να διαρρέουν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι τραυματίες πολίτες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με ταξί, ασθενοφόρα ακόμη και μοτοσυκλέτες.

Ένα λεωφορείο γεμάτο με στρατιώτες ενώ πήγαινε προς την γέφυρα το σταμάτησαν πολίτες. Οι στρατιώτες έσπασαν τα τζάμια του λεωφορείου και άρχισαν να πυροβολούν τον κόσμο μέσα από το λεωφορείο.

Την γέφυρα την είχε κλείσει με τανκ μια ομάδα στρατιωτών που τοποθετήθηκαν πάνω στην γέφυρα. Το πλήθος που προσπάθησε να περάσει τη γέφυρα κρατώντας σημαίες τουρκικές πυροβολήθηκε και αμέσως έπεσαν όλοι στο έδαφος χωρίς ωστόσο να υποχωρήσουν.

Το πλήθος κατάφερε μάλιστα να κατεβάσει από το λεωφορείο έναν στρατιώτη τον οποίο έσπασε στο ξύλο. Οι εικόνες αυτές συνεχίστηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες.

Η κατάληψη της γέφυρας έληξε με την παράδοση των στρατιωτών.

Διαρρέουν στην Τουρκία οι διάλογοι πραξικοπηματιών μέσω whats app

Μέσω ομάδας που δημιούργησαν στο whats app επικοινωνούσαν οι πραξικοπηματίες στην Τουρκία, πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος, όπως προκύπτει έπειτα από τις έρευνες στα κινητά τους, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο. Οι διάλογοί τους άρχισαν να διαρρέουν στον τουρκικό τύπο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέσα από τις συνομιλίες αποκαλύπτονται οι ταυτότητες τους και τα αξιώματά τους στον στρατό. Ακόμη και η διαταγή για επίθεση στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη δόθηκε από αυτή την ομάδα. Έπειτα από την εκδήλωση του πραξικοπήματος, στις συνομιλίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να συλληφθεί ο Διοικητής της Α Στρατιάς Ουμίτ Ντουντάρ, ενώ επισημαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι αντέδρασαν στο πραξικόπημα γι’ αυτό και πρέπει να διακοπούν οι μεταδόσεις κάποιων καναλιών. Γι αυτό το σκοπό έστειλαν ομάδες για να εκτελέσουν την απόφασή τους.

Οι πραξικοπηματίες συζητούσαν ακόμη ότι ο λαός μαζί με την αστυνομία αντιστέκονταν και αρχικά προσπάθησαν να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο πως όλα πήγαιναν καλά. Ωστόσο έπειτα από την ακινητοποίηση των τανκ και τη σύλληψη των στρατιωτών κάποιοι από αυτούς βγήκαν από την ομάδα και κάποιοι ρωτούσαν ο ένας τον άλλο εάν η επιχείρηση έχει ακυρωθεί και αν πρέπει να διαφύγουν.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: