Νέα δομή Εθνικού με υπογραφές: Συμβόλαιο με τους αρχηγούς υπογράφει ο Αναστασιάδης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συμβόλαιο για την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου καλούνται να υπογράψουν τα κόμματα ενώ έχουν διορία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους.

Η πολυσυζητημένη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα κόμματα για αλλαγές στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου στάλθηκε χθες λίγο μετά το μεσημέρι και σε αυτή καταγράφονται μια σειρά από εισηγήσεις.

  • Η πρόταση που έχει σταλεί και στα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα, ο Πρόεδρος καλεί να συνυπογράψουν όλοι τους όρους λειτουργίας του Εθνικού. Αυτό αφορά και το πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας, ώστε τα μέλη να μην δημοσιοποιούν τα όσα συζητούνται, πλην των δικών τους θέσεων. Θα μπορούν, δηλαδή,  τα κόμματα να δημοσιοποιούν τις θέσεις τους που ανέπτυξαν στη διάρκεια της συνεδρίασης.
  • Με βάση τη νέα δομή τα κόμματα θα συμμετέχουν με ένα εκπρόσωπο τους. Σημειώνεται πως στην επιστολή αναφέρεται ότι θα συνέρχεται και το Συμβούλιο Αρχηγών για τη συζήτηση άλλων θεμάτων πέραν του Κυπριακού( π.χ. κοινωνικά, οικονομικά ζητήματα). Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέρχεται κάθε δυο μήνες.
  • Στις συνεδριάσεις θα συζητούνται θεματικές, ώστε αυτό να είναι πιο παραγωγικό. Θα υπάρχει ατζέντα για να προετοιμάζονται τα κόμματα.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης που συζητείται στα πλαίσια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Γίνεται αναφορά στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο καθώς και στις κοινές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ανοικτή για αλλαγές, από τις εισηγήσεις που θα κατατεθούν από τα κόμματα. Αυτό θα γίνει μετά που θα υποβληθούν οι εισηγήσεις των κομμάτων και θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που χρονικά δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Πέραν από την τελική διαμόρφωση της νέας δομής και λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, εγείρονται και σειρά από ζητήματα ως προς την εφαρμογή των βασικών χαρακτηριστικών της προεδρικής πρότασης. Για παράδειγμα, εάν από τα οκτώ κόμματα συνυπογράψουν το πρωτόκολλο τρία ή τέσσερα κόμματα τι θα γίνει; Θα συγκροτηθεί και θα λειτουργεί ένα Εθνικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή μερικών κομμάτων; Αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντηθεί. Επίσης πώς μπορεί να δεσμεύονται διά υπογραφής τα κόμματα για την λειτουργία όταν το Σώμα αυτό είναι συμβουλευτικό και ο Πρόεδρος δεν δεσμεύεται από τις ιδέες που κατατίθενται εκτός κι εάν είναι ομόφωνη η απόφαση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του χθες επισήμανε πως το προτεινόμενο πλαίσιο αποσκοπεί στην αποτελεσματικότητα του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη «χρειαζόταν αυτή η πρωτοβουλία από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας και για να διασφαλισθεί και να επιτευχθεί η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας». Όπως  ανέφερε  θα πρέπει να ληφθούν υπόψη  θέματα που άπτονται της εμπιστευτικότητας, στον αριθμό συμμετοχής, όσο πιο μικρός αριθμός τόσο πιο παραγωγικός μπορεί να γίνει ένας διάλογος.

ΚΟΜΜΑΤΑ: Διαφωνίες για ουσία και την μεθοδολογία – Πρώτες αντιδράσεις

Σε πρώτες αντιδράσεις προέβησαν κόμματα, δείχνοντας επιφυλάξεις για τη μεθοδολογία που υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο αλλά και για την ουσία.

Το ΑΚΕΛ διά του Γ.Γ. του κόμματος, Άντρου Κυπριανού, πριν ι πάρει την πρόταση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , επισήμανε ότι τέτοια ζητήματα δεν λύονται με τελεσίγραφα. Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προβεί σε συγκεκριμένο σχόλιο, είπε ωστόσο ότι στο παρελθόν όταν συζητούσαν ζητήματα λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου γινόταν ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του εκάστοτε Προέδρου και των πολιτικών κομμάτων για να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας.  Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε πως «από το περιεχόμενο της επιστολής φαίνεται ότι όντως υπήρξε επιλεκτική διαρροή  σε ΜΜΕ πριν την παραλαβή της επιστολής από τους παραλήπτες της. Είναι άξιον απορίας πώς είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του να ζητούν την συνυπογραφή απόφασης για τους όρους λειτουργίας του Σώματος και για τη μη διαρροή άκρως απορρήτων στοιχείων που αφορούν το Εθνικό Συμβούλιο και να επιβεβαιώνεται δυστυχώς στην πράξη ότι είναι οι πρώτοι που προβαίνουν σε διαρροές».

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους  ανέφερε πως  «θεωρούμε τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου υψίστης σημασίας για τη διαφύλαξη και υπεράσπιση των συμφερόντων του Κυπριακού λαού, την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη δίκαιης λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, επαφίεται στον πατριωτισμό των συμμετεχόντων».

Οι Οικολόγοι σημειώνουν πως λάθος δρόμο πήρε από την αρχή η διαδικασία της επαναλειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας  πως «οι προϋποθέσεις που θέτει είναι προσχηματικές, όπως η μείωση των εκπροσώπων των κομμάτων και ο περιορισμός της ατζέντας των συνεδριών του Σώματος».  Το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως  «η συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο με όρους δια μέσω επιστολών, όπως τους έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του προς του αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, δεν τιμά κανένα. Οι οποιεσδήποτε συμφωνίες στον τρόπο λειτουργίας του θα έπρεπε να γίνουν μετά την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώπιον όλων των πολιτικών αρχηγών και όχι να αποτελούν σήμερα σημείο δημόσιας αντιπαράθεσης, πλήττοντας το κύρος ενός τόσο σημαντικού θεσμού».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: