Μήνυμα Τζέρεμι Κόρμπιν υπέρ επανένωσης της Κύπρου και σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων




Μήνυμα προς τη βρετανική κυβέρνηση να εργαστεί για την επανένωση της Κύπρου υλοποιώντας τις υποχρεώσεις που αναλογούν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτρια δύναμη, έστειλε ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, που παραβρέθηκε σε εκδήλωση μνήμης στο βόρειο Λονδίνο για τα 42 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Κόρμπιν επισήμανε αρχικά την «τεράστια» συνεισφορά της κυπριακής κοινότητας στον κοινωνικό βίο και στην οικονομία του Λονδίνου.

Είπε ότι γνώρισε για πρώτη φορά πολλούς από τους παριστάμενους το 1974 στο βόρειο Λονδίνο, καθώς όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ είχε συμβάλει στην ίδρυση του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου προ δεκαετιών ως τοπικός δημοτικός σύμβουλος. Εξήρε δε τη σταθερή αποφασιστικότητα των μελών της κυπριακής παροικίας να διατηρήσουν τη συνοχή της κοινότητας και να προωθήσουν το σκοπό τους, την ανάγκη για επανένωση της Κύπρου. «Έχουν μείνει ενωμένοι και αποφασισμένοι να δουν την Κύπρο να επανενώνεται και το ίδιο θέλω να δω και εγώ. Είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ», πρόσθεσε στη δήλωση που έκανε στο ΚΥΠΕ ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στην ομιλία του ο ηγέτης των Εργατικών σημείωσε: «Είναι προφανές ότι αυτό το μικρό και διαιρεμένο νησί πρέπει να επανενωθεί και συμφωνώ από βάθος καρδίας με όσους από εσάς μιλάτε για ανάγκη σοβαρής προόδου από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης. Η Βρετανία είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις και αποτελεί βρετανική υποχρέωση η επανένωση”.

Συνεχίζοντας είπε ότι “σταθήκατε σταθεροί όλα αυτά τα χρόνια, βασιζόμενοι στην επιθυμία να επιστρέψετε στα σπίτια σας, να επανενωθεί το νησί σας και ο λαός σας ανεξαρτήτως γλώσσας και θρησκείας. Επομένως το μήνυμά μας προς τη βρετανική κυβέρνηση είναι ‘υπογράψατε τη συνθήκη των εγγυήσεων το 1960, άρα έχετε την ευθύνη να ενώσετε τον λαό της Κύπρου, έχετε την ευθύνη να εγγυηθείτε την κυπριακή ενότητα και ανεξαρτησία’. Ας εργαστούμε για αυτό και ας φροντίσουμε να το επιτύχουμε», συμπλήρωσε ο κ. Κόρμπιν.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι παρακολουθεί με προσοχή τα τεκταινόμενα εκεί τις τελευταίες ημέρες που θυμίζουν άλλες εποχές. «Αυτή τη φορά το πραξικόπημα δεν ήταν επιτυχές, αλλά προκύπτουν μεγάλα ζητήματα εδώ που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας έκφρασης. Δεν μπορεί να είμαι ο μοναδικός που ανησυχεί πάρα πολύ που μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα έχουν συλληφθεί δικαστές και δημοσιογράφοι και άλλοι», σημείωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Εξέφρασε στη συνέχεια ανησυχία για την κατάσταση ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο στην Τουρκία και στην Κύπρο, αλλά στην Ευρώπη γενικότερα. «Η Ελλάδα, υπό βαθιά λιτότητα την οποία επέβαλε σε μεγάλο βαθμό η ΕΚΤ, παρά το ότι μόλις είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα προσφέρει φιλία και κάθε υποστήριξη που μπορεί στους πρόσφυγες. Η απάντηση της υπόλοιπης Ευρώπης, με εξαιρέσεις όπως η Γερμανία και η Ιταλία, ήταν να στήσουν συρματοπλέγματα και συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης προσφύγων.

»Συγνώμη, αλλά αυτά είναι απελπισμένα ανθρώπινα όντα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον σεβασμό που τους αξίζει. Η απάντηση στην προσφυγική κρίση πρέπει να είναι ανθρωπιστική σε όλη την ήπειρο. Αν δεν υπερασπιστούμε τώρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως υπό την ατμόσφαιρα της δυνητικής εξόδου μας από την ΕΕ, τότε αναρωτιέμαι τι είδους δικαιώματα θα έχουν οι άνθρωποι τις ερχόμενες δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Κόρμπιν.

Προειδοποίησε ενάντια σε όποια προσπάθεια να αρθεί στη Βρετανία η ισχύς της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύτιμα. Αν εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ποιοι είμαστε εμείς που θα καταδικάζουμε οποιονδήποτε άλλον αρνείται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του οπουδήποτε στον κόσμο;», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β. Δρ Βασίλης Μαύρου κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να εξετάσει τη μετακίνηση από τη «ρητορική υποστήριξη» της επανένωσης της Κύπρου «προς την ενεργή και διαρκή άσκηση πίεσης επί της Τουρκίας». Ζήτησε επίσης την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή ψηφίσματα και ως σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης τόνισε ότι η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου είναι «απαράδεκτη» και αναφερόμενος στην εμπειρία της Κύπρου το 1974 αλλά και στις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία είπε ότι όλα τα πραξικοπήματα είναι καταδικαστέα – για να προσθέσει ότι η δημοκρατία έγκειται και στο πώς της συμπεριφέρεται κανείς.

Στρεφόμενος προς τον αρχηγό της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήρε την «άκοπη» προσπάθειά του για υπεράσπιση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και τον ευχαρίστησε για τη συνεπή στάση του υπέρ των δικαίων της Κύπρου εδώ και πολλά χρόνια. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ευρυβιάδης, «η κυπριακή κοινότητα δεν πάσχει από έλλειμμα μνήμης» και αναγνωρίζει τους φίλους της.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η βουλευτής των Εργατικών στο βόρειο Λονδίνο Κέιτ Όσαμορ η οποία δεσμευόμενη ότι θα σταθεί στο πλευρό των Κυπρίων είπε ότι πρέπει όλοι να συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά για να μην ξεχαστεί η Κύπρος – «διότι το να ξεχνάμε είναι έγκλημα». Υποσχέθηκε δε να συντάξει επιστολή εκ μέρους του Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β. με παραλήπτη τον νέο Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ομιλία έκανε και ο πρώην βουλευτής των Εργατικών Άντριου Ντίσμορ, εξ ολοκλήρου στα ελληνικά. Ο νυν δημοτικός σύμβουλος Λονδίνου είπε ότι ο κόσμος έχει τώρα τα βλέμματα στραμμένα αλλού, στη Συρία, στο Ιράκ ή την Τουρκία, αλλά πρέπει να θυμάται και την Κύπρο. Αφού σημείωσε ότι οι συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί έχουν γεννήσει νέες ελπίδες, κάλεσε την Τουρκία να μη σταθεί εμπόδιο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Την εκδήλωση, που περιλάμβανε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, παρακολούθησε μεγάλο πλήθος μελών της κοινότητας.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: