Κατατέθηκε ο εκλογικός νόμος: Προβλέπει ψήφο στα 17 έτη και κατάργηση μπόνους




Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ψήφο στα 17, απλή αναλογική με συνακόλουθη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και διατήρηση του 3% ως ορίου για είσοδο στη Βουλή.

Η κυβερνητική πρόταση, που τιτλοφορείται «Αναλογική εκπροσώπηση των Πολιτικών Κομμάτων, Διεύρυνση του Δικαιώματος Εκλέγειν και άλλες Διατάξεις περί Εκλογής Βουλευτών», προτείνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που καθιερώθηκε με το νόμο 3231/2004 σε συνδυασμό με τον ν. 3636/2008 και προβλέπει οι 300 έδρες του Κοινοβουλίου να κατανέμονται με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται.

Διατηρείται, όμως, το πλαφόν του 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
Για να καθοριστούν οι έδρες που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 και στη συνέχεια το γινόμενό τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην επικράτεια οι σχηματισμοί.

Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης. Σε περίπτωση που το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη ενώ στη συνέχεια θα συζητηθεί από την Ολομέλεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: