Η απόλυτη φρίκη στη Νίκαια: Συνελήφθη η πρώην σύζυγος του δράστη της επίθεσης




“Είδα τα σώματα να πέφτουν σαν τις κορίνες του μπόουλινγκ στο πέρασμά του”, περιέγραψε στην εφημερίδα Nice-Matin ένας συντάκτης της, ο οποίος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης.

Ο δημοσιογράφος Νταμιάν Αλμάν αφηγείται πως όλα πήγαιναν καλά χθες το βράδυ, η βραδιά ήταν καλή, το ίδιο και η ατμόσφαιρα, το θέαμα των πυροτεχνημάτων μάλλον καλό, τα πιτσιρίκια πετούσαν βότσαλα στο νερό, μέχρι που τα πυροτεχνήματα τελείωσαν και από μακριά ακούστηκαν θόρυβος και φωνές. “Κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα, ένα τεραστιο λευκό φορτηγό έπεφτε με τρελή ταχύτητα πάνω στους ανθρώπους, κάνοντας μάλιστα στροφές για να θερίσει όσο το δυνατόν περισσότερους”, λέει στη Nice-Matin.

“Αυτό το φορτηγό του θανάτου πέρασε μερικά μέτρα από μένα και δεν το συνειδητοποίησα. Είδα τα σώματα να πέφτουν σαν τις κορίνες του μπόουλινγκ στο πέρασμά του. Άκουσα θορύβους, ουρλιαχτά που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ήμουν αποσβολωμένος. Δεν κουνήθηκα. Ακολούθησα αυτό το φέρετρο με τα μάτια. Γύρω μου επικρατούσε πανικός. Άνθρωποι έτρεχαν, φώναζαν, έκλαιγαν. Τότε συνήλθα. Και έτρεξα μαζί τους”.

Ο Αλμάν βρήκε καταφύγιο σ’ ένα εστιατόριο μαζί με πολλούς άλλους, όμως ήθελε να μάθει τι είχε συμβεί και γρήγορα βγήκε και πάλι. “Η Προμενάντ ήταν έρημη. Κανένας θόρυβος. Καμιά σειρήνα. Κανένα αυτοκίνητο. Επέστρεψα στο σημείο απ’ όπου είχε περάσει το φορτηγό. Διασταυρώθηκα με τον Ρεμόν. ‘Υπάρχουν παντού νεκροί’, μου ψιθύρισε δακρυσμένος”.
“Είχε δίκιο. Ακριβώς πίσω του, άψυχα πτώματα κάθε πέντε μέτρα, ανθρώπινα μέλη… Αίμα. Βογγητά. Αυτοί που νοικιάζουν τις ομπρέλες στην παραλία ήταν οι πρώτοι που έτρεξαν. Έφεραν νερό για τους τραυματίες και πετσέτες τις οποίες απέθεταν εκεί όπου δεν υπήρχε πια ελπίδα. Εκείνη τη στιγμή λιγοψύχησα. Ήθελα να βοηθήσω, να κάνω κάτι… Όμως δεν τα κατάφερα. Ένα δεύτερο κύμα πανικού με ξανάφερε στο εστιατόριο. ‘Επιστρέφει! Επιστρέφει!’. Ήταν λάθος. Το φορτηγό-φονιάς είχε τελειώσει την κούρσα του δεκάδες μέτρα μακρύτερα, διάτρητο από σφαίρες. Δεν άκουσα κανέναν πυροβολισμό. Μόνο κραυγές. Και τώρα κλάματα. Μόνο κλάματα”.

Συνελήφθη η πρώην σύζυγος του δράστη

Η πρώην σύζυγος του άνδρα τυνησιακής καταγωγής που αιματοκύλισε χθες το βράδυ τη Νίκαια της Γαλλίας, σκοτώνοντας 84 ανθρώπους, τέθηκε σήμερα υπό κράτηση από τις γαλλικές αρχές, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια αστυνομική πηγή.

Οι ερευνητές επιχειρούν να διαλευκάνουν τα κίνητρα του Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ, 31 ετών, καλώντας τους συγγενείς και γνωστούς του να καταθέσουν κι επιπλέον προσπαθούν να επιβεβαιώσουν εάν αυτός ο άνδρας είχε ενδεχομένως συνεργό.

Γερμανίδα δασκάλα και δύο μαθητές νεκροί

Δύο μαθητές και μία δασκάλα από το Βερολίνο βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων της χθεσινοβραδινής επίθεσης στη Νίκαια, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Ραδιοφωνία Βερολίνου και Βρανδεμβούργου (RBB) και η εφημερίδα «Tagesspiegel».

Ο δήμαρχος της περιοχής Σαρλότεμπουργκ-Βίλμερσντορφ στο δυτικό Βερολίνο Ράινχαρντ Νάουμαν δήλωσε πριν από λίγο: «Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι για τον θάνατο δύο μαθητών (ή μαθητριών, δεν διευκρινίστηκε) και μιας δασκάλας του σχολείου Πάουλα-Φιρστ και θρηνούμε με τους γονείς και όλο το σχολείο, τους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων.

Στεκόμαστε στο πλευρό σας και σας στηρίζουμε. Σε ένδειξη της βαθιάς θλίψης μας, η σημαία στο κτίριο του Δήμου θα κυματίζει μεσίστια». Ήδη στο σχολείο έχει δημιουργηθεί ειδική αίθουσα με εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους.

Κέρι-Λαβρόφ αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι επισκέφθηκαν μαζί την πρεσβεία της Γαλλίας στη Μόσχα προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια.

Έπειτα από 6 ώρες διαπραγματεύσεων με επίκεντρο τη συριακή κρίση, οι επικεφαλής της ρωσικής και αμερικανικής διπλωματίας διέκοψαν τις συνομιλίες τους για να μεταβούν μαζί στην γαλλική πρεσβεία και να αποθέσουν λουλούδια, ενώ υπέγραψαν στο βιβλίο συλλυπητηρίων παρουσία του πρέσβη Ζαν Μορίς Ριπέρ.

Η συνάντησή του Λαβρόφ με τον Κέρι ξεκίνησε σήμερα το πρωί με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.

Μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας, οι δύο υπουργοί εναπόθεσαν άνθη, κόκκινα ο Σεργκέι Λαβρόφ και λευκά ο Τζον Κέρι, ανάμεσα στα δεκάδες μπουκέτα που αφήνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας απλοί Ρώσοι πολίτες.

«Η Ρωσία στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό του γαλλικού λαού. Συμμερίζομαστε την οδύνη σας» έγραψε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ενώ υπογράμμισε την «κοινή αποφασιστικότητα να μην υποκύψει κανείς μπροστά στην τρομοκρατία».
Από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε «τα βαθιά του συλλυπητήρια και (επισήμανε το αίσθημα) αδελφοσύνης με τον γαλλικό λαό».

«Μπορούμε όλοι εμείς να επιδείξουμε πυγμή και αποφασιστικότητα προκειμένου να μπει ένα τέλος στη μάστιγα του τρόμου» έγραψε ο ίδιος.

http://mignatiou.com/2016/07/thanatos-stous-stavroforous-panigirizoun-i-tzichantistes-gia-to-makelio-sti-gallia/

http://mignatiou.com/2016/07/fonaze-o-allach-ine-megalos-ke-skotone-adiakritos-o-gallotinisios-mochament/

http://mignatiou.com/2016/07/diamelismena-kormia-pantou-o-panikos-den-perigrafete-martiria-ellina-apo-ti-nikea/

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: