Η Τουρκία σε περίοδο εσωστρέφειας: Πιο σκληρός και απόλυτος αναμένεται ο Ερντογάν




Του Κώστα Βενιζέλου

Η Τουρκία εισήλθε από τις πρωινές ώρες χθες σε μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του καθεστώτος Ερντογάν ενώ παράλληλα αναμένεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος να είναι πιο σκληρός στις πολιτικές του.

Εν αναμονή της ομαλοποίησης στη χώρα, είναι σαφές πως αξιολογούνται όλα τα δεδομένα τα οποία θα καθορίσουν τις εξελίξεις της επόμενης περιόδου με πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, εκφραστής απολυταρχικών νοοτροπιών και συμπεριφορών, εξέρχεται από τις τελευταίες εξελίξεις ενισχυμένος καθώς αποτράπηκε η επικράτηση της εξέγερσης στρατιωτικών εναντίον του αλλά ταυτόχρονα και πληγωμένος καθώς αμφισβητήθηκε με βίαιο τρόπο η κυριαρχία του στη χώρα. Εκτιμάται πως η επόμενη ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος θα είναι δύσκολη για την Τουρκία και εκ των πραγμάτων θα αλλάξουν οι προτεραιότητες της.

Πρώτο, στο εσωτερικό θα αρχίσει ένα κυνήγι μαγισσών, όπως γίνεται μετά από κάθε τέτοια εξέλιξη και η προσοχή του καθεστώτος θα στραφεί στην εξουδετέρωση του «εσωτερικού εχθρού». Αυτό σημαίνει προγραφές και εσωστρέφεια. Για μεγάλη χρονική περίοδος, το καθεστώς της Άγκυρας θέλοντας να εξουδετερώσει κινδύνους αλλά και να επιβληθεί πλήρως θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτή τη μεγάλη εικόνα αναμένεται να ενταχθούν κι άλλοι, που δεν έχουν σχέση με το πραξικόπημα, όπως οι Κούρδοι. Θα αξιοποιήσει, δηλαδή, την ευκαιρία το καθεστώς για να εκκαθαρίσεις.

Δεύτερο, σε σχέση με το Κυπριακό που μας επηρεάζει υπάρχουν κάποια δεδομένα, τα οποία δεν αναμένονται να διαφοροποιηθούν. Η στάση της Άγκυρας στις βασικές θέσεις στο Κυπριακό και ο σχεδιασμός για βαθμηδόν ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία. Πέραν τούτου, ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση στη συζήτηση των λεγόμενων δύσκολων κεφαλαίων, του εδαφικού και της ασφάλειας, που προγραμματίζεται να συζητηθούν εντός φθινοπώρου. Το καθεστώς της Άγκυρας δεν αναμένεται να προβεί σε κινήσεις που θα ενοχλήσουν το στρατό, προς τον οποίο έχει ήδη κάνει από χθες κινήσεις επαναπροσέγγισης, χωρίζοντας τους «καλούς» από τους «κακούς» στρατιωτικούς. Σε σχέση, λοιπόν, με το Κυπριακό δεν αποκλείεται να υπάρξει καθυστέρηση στη συζήτηση των θεμάτων που θεωρούνται «τουρκικού ενδιαφέροντος» ενώ δεν θα διαφοροποιηθεί γενικά η στάση της Τουρκίας. Δεν αλλάζουν, δηλαδή, οι σχεδιασμοί της Άγκυρας.

Τρίτο, ο Ερντογάν μετά που είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο με το πραξικόπημα εισέπραξε μηνύματα στήριξης από το εξωτερικό, από ισχυρές χώρες και Οργανισμούς. Τούτο αναμένεται ότι θα το αξιοποιήσει στο έπακρο, καθώς τώρα το δίλημμα που θα εγείρει θα είναι εφεξής ή αυτός ή οι στρατιωτικοί.

Τέταρτο, αναμένεται ότι θα συνεχίσει τα άνοιγμα συνεργασίας προς Ρωσία και Ισραήλ ενώ έγιναν και προκαταρκτικές κινήσεις προς τη Συρία, περισσότερο ρητορικού χαρακτήρα. Οι χώρες αυτές, κυρίως η Ρωσία και το Ισραήλ μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα θέλουν προφανώς να προχωρήσουν σε συνεργασία.

Ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει. Θα παραμείνει ο ίδιος, αστάθμητος παράγοντας να κυβερνά την Τουρκία με σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας. Βεβαίως, το οξύμωρο είναι ότι σώθηκε από το πραξικόπημα επειδή το απέτρεψε βασικά ο λαός, που βγήκε στους δρόμους.

Συσκέψεις σε ΥΠΕΞ και ΓΕΕΦ
Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί από κοντά από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις στην Τουρκία. Με εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας, που βρίσκεται στη Μογγολία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς υπό τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Δημήτρη Συλλούρη.

Συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν και στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Γιαννάκη Κασουλίδη, όπου παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή την κατάσταση και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες Κυβερνήσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά( που βρισκόταν στη Μογγολία) ενώ επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο. Ο Πρόεδρος συζήτησε, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στην Τουρκία με τον Πρόεδρο Γιούνκερ με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας.

Ο Ακιντζί ρίσκαρε και τοποθετήθηκε, καμία κινητικότητα στα κατεχόμενα

Ρίσκαρε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί και τοποθετήθηκε για το πραξικόπημα στην Τουρκία, πριν ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο. Γύρω στις 11.30 το βράδυ της Παρασκευής και ενώ οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες για την κατάσταση που επικρατούσε, ο κ. Ακιντζί ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό την πρώτη του αντίδραση σημειώνοντας πως οποιαδήποτε αντιδημοκρατική πράξη οπουδήποτε στον κόσμο είναι απαράδεκτη.

Επισήμανε πως «η Τουρκία, η οποία έχει στενές σχέσεις με τον τ/κ “λαό”, θα πρέπει να συνεχίσει το δρόμο της με πολυφωνία, με αρχές και δημοκρατία και είναι σημαντική η επίλυση των προβλημάτων σε αυτό το πλαίσιο τόσο για την Τουρκία όσο και για την περιοχή». Αν και οι σχέσεις του με τον Ερντογάν δεν είναι οι καλύτερες αλλά και έχοντας 30.000 και πλέον τουρκικό στρατό στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί τοποθετήθηκε, αναλαμβάνοντας προσωπικά ένα ρίσκο. Εάν το αποτέλεσμα του πραξικοπήματος ήταν διαφορετικό, μπορεί να υποψιαστεί κανείς τι μπορούσε να γίνει και στα κατεχόμενα( και με τον Ακιντζί).

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις για την αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία( φωτογραφία) ενώ τις πρωινές ώρες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Μουσταφά Ακιντζί με τoν Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Για την τηλεφωνική επικοινωνία ανήρτησε μήνυμα ο κ. Ακιντζί στο προσωπικό του λογαριασμό. Στη σύσκεψη, που έγινε στο γραφείο του Ακιντζί, συμμετείχαν οι στενοί του συνεργάτες.

Στα κατεχόμενα, δεν υπήρξε καμία κινητικότητα του τουρκικού στρατού τις ώρες που εκδηλωνόταν το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αυτό που φαίνεται ότι έγινε ήταν πως οι στρατιώτες κλείστηκαν στα στρατόπεδα για να μην κυκλοφορούν προφανούς στους δρόμους για να αποφευχθούν απρόβλεπτα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: