Οι ΗΠΑ φοβούνται σύγκρουση στη νότια Σινική Θάλασσα: Καλούν την Κίνα σε αυτοσυγκράτηση




Οι ΗΠΑ κάλεσαν όλα τα μέρη να αποφύγουν προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες μετά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου το οποίο έκρινε ότι η Κίνα δεν έχει δικαιώματα στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

“Η απόφαση που έλαβε σήμερα το Δικαστήριο της Χάγης στη διαιτησία Φιλιππινών-Κίνας είναι μια σημαντική συμβολή στον κοινό σκοπό για ειρηνική επίλυση των διενέξεων στη Νότια Σινική Θάλασσα”, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μελετούν την απόφαση και δεν έχουν κανένα σχόλιο για τη διαφορά, αλλά υποστηρίζουν τις προσπάθειες να επιλυθούν ειρηνικά οι εδαφικές και θαλάσσιες διενέξεις στη Νότια Κίνα, είπε.

Το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε σήμερα πως η Κίνα δεν διαθέτει τη νομική βάση προκειμένου να διεκδικήσει ιστορικά δικαιώματα στους πόρους του μεγαλύτερου μέρους της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Η Κίνα, η οποία απείχε από την ακροαματική διαδικασία, επανέλαβε ότι δεν θα λάβει υπόψη της την απόφαση και είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις της θα υπερασπισθούν την κυριαρχία της και τα θαλάσσια συμφέροντά της.

Οι χώρες που εντάσσονται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας συμφωνούν στην υποχρεωτική διαδικασία διευθέτησης των διενέξεων την οποία προβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου είναι οριστική και νομικά δεσμευτική τόσο για την Κίνα όσο και για τις Φιλιππίνες, είπε ο Κίρμπι.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την ελπίδα και την προσδοκία τους ότι και τα δύο μέρη θα συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους”, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. “‘Έπειτα από αυτή τη σημαντική απόφαση, καλούμε όλους τους διεκδικητές να αποφύγουν προκλητικές δηλώσεις ή ενέργειες”, δήλωσε ο Κίρμπι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Η ΚΙΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ…
ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ
“ΧΑΣΤΟΥΚΙ” ΣΕ ΚΙΝΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: