Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου




Η πρόταση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στα κόμματα για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, η συζήτηση στην Βουλή για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και η πρόταση για κατάργησή του από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και οι εξελίξεις στα ενεργειακά μετά και την αναθέρμανση των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος της Τρίτης.

H «Αλήθεια» με κύριο θέμα «Στόχος ένα νέο Εθνικό Συμβούλιο», γράφει ότι στα χέρια των κομμάτων βρίσκεται από χθες επιστολή του Προέδρου προς τα κόμματα για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και αναμένει τώρα από αυτά τις επίσημες απαντήσεις τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μήνυμα ενότητας έστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε εορταστική εκδήλωση για τα 40 χρόνια ζωής του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αλλού γράφει ότι εξ απροόπτου έπιασε χθες τους πάντες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ στη συζήτηση για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας προτείνοντας κατάργηση του φόρου και μείωση δαπανών.

Η «Σημερινή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Βόμβα Αβέρωφ για τον φόρο ακίνητης» γράφει ότι πρόταση- βόμβα έκανε χθες ο Πρόεδρος του κυβερνώντας κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών της Βουλής, καθώς εισηγήθηκε την πλήρη κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε όρους για την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «χοντραίνει» το ενεργειακό παιχνίδι «στη μέγγενη της τουρκο-ισραηλινής» επαναπροσέγγισης.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Πολλά μποφόρ για Εθνικό», γράφει ότι η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τα κόμματα, για αλλαγές στην λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, δεν έτυχε θετικής αποδοχής από τους αποδέκτες της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στη ρωσική S7 πάνε τα λογότυπα και τα εμβλήματα των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» προσέφερε ως δικαίωμα χρήσης €2 εκατομμύρια για να τα χρησιμοποιήσει προφανώς για τη θυγατρική Charlie Airlines, που βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι φόρεσαν χακί οι πρώτοι φαντάροι 14μηνης θητείας.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της γράφει «Μαγκιές Αβέρωφ χάριν του μεγάλου κεφαλαίου», αναφέροντας ότι υπό το βάρος της πίεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για κλιμακωτό συντελεστή φορολογίας -αντί του ισοπεδωτικού που προτείνει η κυβέρνηση- ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιχείρησε να θολώσει τα νερά προαναγγέλλοντας πρόταση για κατάργηση του φόρου ακινήτων και μείωση των ανελαστικών δαπανών του κράτους κατά 45 εκ. ευρώ. Αλλού γράφει ότι εξήντα τρία νεογνά «στοιβάζονται» στον περιορισμένο χώρο της Μονάδας Εντατικής Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σημαντική καθυστέρηση στη διευθέτηση του θέματος με τις κερδοφόρες εμπορικές εταιρείες του Συνεργατισμού καταγγέλλει το ΑΚΕΛ και θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο θέμα της αναφέρεται στις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Ενέργειας θα έχουν σειρά συναντήσεων με ενεργειακές εταιρείες σε μια προσπάθεια προώθησης του τρίτου γύρου αδειοδότησης καθώς στις 22 Ιουλίου λήγει η διορία για έκφραση ενδιαφέροντος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι οι αλλαγές στην Εθνική Φρουρά ενίσχυσαν το ηθικό και μείωσαν την φυγοστρατία. Αλλού γράφει για «μυρωδάτη αναγνώριση για τον τριανταφυλλένιο Αγρό», μετά την απόφαση για κατοχύρωση του γλυκού Τριανταφύλλου ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφική προέλευσης.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: