Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η συναντίληψη των κομμάτων για το ΓΕΣΥ στην χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, η λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για των 3ο γύρο αδειοδοτήσεων σήμερα το μεσημέρι, οι αργοί ρυθμοί στη μείωση των κόκκινων δανείων, οι επαφές στο τρίγωνο Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ τις επόμενες μέρες, οι συζητήσεις Κυβέρνησης με εργοδότες και βιομηχάνους και οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά την απόπειρά πραξικοπήματος, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στους κύριους τίτλους των κυπριακών εφημερίδων την Παρασκευής.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Πρώτο deal για την υγεία», γράφει ότι κλίμα συναίνεσης με συναντίληψη σε έξι σημεία επικράτησε στο προεδρικό, κατά τη χθεσινή πρώτη σύσκεψη του Προέδρου με τους αρχηγούς των κομμάτων για τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας. Αλλού γράφει ότι τον αριθμό των εταιρειών που υπέβαλαν προσφορά για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τα τεμάχια για τα οποία ενδιαφέρονται ανακοινώνει σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε δημόσια αυτοκριτική για το αποτέλεσμα των εκλογών προχώρησε το ΑΚΕΛ.

Η «Σημερινή» με κύριο τίτλο «Καμπανάκι λήξης για 3ο γύρο αδειοδότησης», γράφει ότι ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρια η διαδικασία του 3ου γύρου αδειοδότησης έρευνας για υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι ανήσυχος εμφανίζεται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθε Έιντε από τις εξελίξεις στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δριμεία αντιπαράθεση Χριστόφια – ΔΗΣΥ για το πραξικόπημα.

Ο «Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Στα ύψη τα κόκκινα δάνεια», γράφει ότι σέρνονται οι μειώσεις των προβληματικών δανείων παρά την αρχική εντύπωση που είχε δοθεί ότι θα μειώνονταν με ταχύτερους ρυθμούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προτάσεις επί όλων των πτυχών του ΓΕΣΥ και την αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, καθώς και έναν νέο οδικό χάρτη με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, περιλαμβάνει η πρόταση που κατέθεσε χθες η Κυβέρνηση. Αλλού αναφέρεται σε γερά χαρτιά για για τη διεκδίκηση των τριών τεμαχίων της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Στριμώχτηκε η Κυβέρνηση στο ΓΕΣΥ», γράφει ότι στριμωγμένη από τα πολιτικά κόμματα και την κραυγή απόγνωσης ολόκληρης της κοινωνίας για επιτακτική εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας βρέθηκε χθες η Κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι εννέα εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ο οποίος ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αυτοκριτική του ΑΚΕΛ για όσα κλόνισαν της εμπιστοσύνη του κόσμου προς το κόμμα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στον κύριο τίτλο της γράφει «Έναρξη νέας εποχής για τον τομέα της υγείας», αναφέροντας ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος για το ΓΕΣΥ αφού υπήρξε συναίνεση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Αλλού αναφέρεται σε αυξημένη δραστηριότητα στους τομείς της ασφάλειας, του φυσικού αερίου και του Κυπριακού προβλήματος λόγων της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, το ταξίδι του ΥΠΕΞ στην Αθήνα και των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπό κράτηση βρίσκεται οδηγός που σκότωσε 17χρονο μοτοσικλετιστή.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Τρίγωνο σταθερότητας» γράφει ότι Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ αξιολογούν τις εξελίξεις στην Τουρκία με επαφές αξιωματούχων σε Αθήνα σήμερα και μεθαύριο σε συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Νετανιάχου. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Αβέρωφ Νεοφύτου στο ΚΥΠΕ στην οποία ο κ. Νεοφύτου σημειώνει ότι τα έσοδα επαναπατρισμού κεφαλαίων πρέπει να πάνε σε αυτούς που πλήρωσαν την κρίση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 ενώνει ηπείρους και γεφυρώνει πολιτισμούς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη», γράφει στο κύριο της θέμα «Τσιράκια των εργοδοτών», κάνοντας λόγο για δεσμεύσεις Χάρη Γεωργιάδη στους εργοδότες και τους εμποροβιομήχανους για καθήλωση μισθών και ωφελημάτων για τους εργαζόμενους και νέες εξαγγελίες για ελαφρύνσεις στους επιχειρηματίες. Σε άλλο θέμα γράφει αναφέρεται σε «εκποιήσεις κατεπειγόντως» για να γεμίσουν οι τραπεζίτες τον κορβανά ενόψει των test αντοχής Δεκεμβρίου. Αλλού αναφέρεται στο ρόλο των ΗΠΑ κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και τις αποφάσεις για τα διχοτομικά σχέδια στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ.

Η “Κύπρος” στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Στο ψυγείο η Τουρκία και ο τουρκικός λαός», κάνοντας λόγο για τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης η λειτουργία του κράτους στην Τουρκία, αλλά και περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα πραγματοποιείται η νέα συνάντηση Αναστασιάδη -Ακιντζί. Αλλού γράφει ότι στην Ελλάδα εν έτη 2016 γεννήθηκε η γενιά των 100 ευρώ τον μήνα.

Το κυπριακό “Ποντίκι” με κύριο τίτλο «Το εξπρές του Μεσονυκτίου» γράφει ότι η Τουρκία αίρει προσωρινά την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο κήρυξης κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκδοχή του Νίκου Σαμψών για το 1974 όπως την εξέφρασε στον Γ. Ηλιάδη και στον «Κήρυκα» το 1986. Σε άλλο θέμα διατυπώνει το ερώτημα κατά πόσο ψάχνει άλλον Υπουργό Υγείας ο Πρόεδρος.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Το μεγάλο βήμα μπροστά για το ΓΕΣΥ», αναφέροντας ότι ύστερα από χρόνια καθυστερήσεων με το ΓΕΣΥ, χθες έφθασε πιο κοντά στην υλοποίηση αφού τα πολιτικά κόμματα υποστήριξαν την ριζική μεταρρύθμιση του δυσλειτουργικού συστήματος. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επόμενη μέρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Αλλού γράφει ότι σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων για τον 3ο γύρο αδειοδοτήσεων για τους υδρογονάνθρακες.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: