H επισκόπηση του κυπριακού Τύπου




Οι εξελίξεις στην Τουρκία με την αύξηση των συλλήψεων και την πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής σε συνάρτηση και με τις κινήσεις της Κυβέρνησης στην Κύπρο, τα προβλήματα στα νοσοκομεία Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς και η έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα.

Οι κυπριακές εφημερίδες προβάλλουν και αφιερώματα με αφορμή την 42η επέτειο της τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στήνει τις `αγχόνες`» γράφει ότι παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις από τη Δύση και ιδιαίτερα από την ΕΕ, ότι σε περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής δεν υπάρχει περίπτωση ένταξης της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ο Ταγίπ Ερντογάν πιο κυνικός από ποτέ φαίνεται να έχει χαράξει το δρόμο της επόμενης ημέρας και να έχει προαποφασίσει την τύχη των πραξικοπηματιών. Αλλού η «Α» γράφει ότι πολιτικές και δράσεις που αφορούν στα θέματα αναλφαβητισμού, παραβατικότητας και διοικητικής στήριξης των σχολείων παρουσίασε ο Υπουργός Παιδείας στην ΠΟΕΔ και ότι οι δάσκαλοι δεσμεύθηκαν να τοποθετηθούν επί των προτάσεων σε συνεδρία του συμβουλίου τους στις 26 Ιουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε μια αιφνιδιαστική κίνηση η κυπριακή κυβέρνηση άνοιξε βιβλίο προσφορών για έκδοση 7ετούς ομολόγου €1 δισ. με επιτόκιο πέριξ το 3,8%.

Η «Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Πραξικοπηματίες παντού βλέπει ο Ερντογάν» γράφει ότι μετά τις συλλήψεις στον στρατό και στο δικαστικό σώμα, ο Τούρκος Πρόεδρος άρχισε τις `εκκαθαρίσεις` στην παιδεία και ότι πάνω από 9.300 είναι μέχρι στιγμής οι συλληφθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανάμιξή τους στο πραξικόπημα, ενώ κάνει λόγο και για συλλήψεις και στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι 42 χρόνια συμπληρώνονται από την τουρκική εισβολή και αναφέρει ότι Πολιτεία, Εκκλησία και λαός τιμούν σήμερα όσους έπεσαν μαχόμενοι κατά του Αττίλα. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η «Σ» γράφει για τις διαμαρτυρίες χθες έξω από τα κρατικά νοσηλευτήρια Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς, προσθέτοντας ότι σύνθημα όλων ήταν πως η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό το ανθρώπου και πως οι ίδιοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες 2ης κατηγορίας.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Διαμορφώνουν νέα τακτική» γράφει ότι Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνουν στην Αθήνα με στόχο την αξιολόγηση των εξελίξεων και τον καθορισμό των επόμενων βημάτων με τη συμμετοχή αξιωματούχων των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου. Αλλού προβάλλει αφιέρωμα – προσκύνημα στις εσωτερικές της σελίδες με την ευκαιρία της επετείου της Εισβολής από τους αρχαίους Σόλους μέχρι τον Απόστολο Αντρέα. Σε άλλο θέμα ο «Φ» αναφέρεται στις εξελίξεις στην Τουρκία, γράφοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εξοντώσει κάθε ίχνος του Φετουλάχ Γκιουλέν στην κρατική μηχανή με μαζικές εκκαθαρίσεις σε Στρατό, Αστυνομία, Δικαιοσύνη και Δημόσια Διοίκησης και ότι χθες σειρά πήρε η Παιδεία και τα μέσα ενημέρωσης.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ακούει κανείς;» γράφει ότι σε απόγνωση είναι οι νεφροπαθείς αφού το Νοσοκομείο της Πάφου είναι χωρίς νεφρολογική κλινική και με μόνο ένα νεφρολόγο, ότι οι αιμοδιαλύσεις γίνονται σε ακατάλληλο χώρο, καθώς και ότι το ίδιο εξοργισμένος είναι ο κόσμος με την υποστελέχωση στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς. Αλλού, αναφέρεται στην επέτειο της Εισβολής και γράφει ότι ήταν το αποκορύφωμα των Νατοϊκών επιβουλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας που μπορούσε να ολοκληρωθεί μόνο με τη προδοσία της χούντας και της ΕΟΚΑ Β`. Η «Χ» γράφει επίσης για την ανεργία και ότι η Κομισιόν ανησυχεί για την αυξημένη ανεργία στους νέους και την μακροχρόνια ανεργία, σε αντίθεση, όπως αναφέρει, με την κυβέρνηση.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η λίστα του Ερντογάν φτάνει τους 50.000» αναφέρεται επίσης στις εξελίξεις στην Τουρκία με τις συνεχιζόμενες συλλήψεις που φτάνουν τις 50.000 και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε το Γεωστρατηγικό Συμβούλιο την Τρίτη. Αλλού και κάτω από σχετική φωτογραφία γράφει ότι το μέλος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Έφη Ξάνθου προέβη σε κατάληψη εκσκαφέα χθες στην Λεωφόρο Λάρνακος στη Λευκωσία διαμαρτυρόμενη για τα ‘αμφιλεγόμενα έργα’ που γίνονται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, πρώην δημοσιογράφος, δήλωσε ότι θα του έπαιρνε υπερβολικά πολύ χρόνο να απολογηθεί για τα αγενή σχόλια που έκανε για ηγέτες της διεθνούς κοινότητας κατά τη διάρκεια των χρόνων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «`Καθαρή` έξοδος μετά το μνημόνιο» γράφει ότι μερικούς μήνες νωρίτερα απ` ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι η Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποίησε τη πρώτη της έξοδο στις διεθνείς αγορές
μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, με άντληση €1 δισ. και τελική απόδοση 3,8%. Αλλού, και κάτω από φωτογραφία από διαδηλώσεις στην Τουρκία γράφει ότι επαναφορά της θανατικής ποινής ζητούν οργισμένοι Τούρκοι πολίτες και ότι η τουρκική κυβέρνηση προσεγγίζει θετικά το αίτημα. Σε άλλο θέμα η «Κ» γράφει ότι τα τρία βασικότερα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ειδησεογραφία είναι οι κινήσεις της νέας Πρωθυπουργού της Βρετανίας μετά το Brexit, η νέα τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία και το ανεπιτυχές πραξικόπημα στην Τουρκία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: