Εγκαταλείπει την πολιτική λιτότητας η νέα βρετανική κυβέρνηση δηλώνει ο Χάμοντ




Στόχος της οικονομικής πολιτικής της νέας βρετανικής κυβέρνησης θα είναι η μεγαλύτερη ευημερία για το μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας, δήλωσε ο νέος Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εγκαταλειφθεί η πολιτική αυστηρής οικονομικής λιτότητας.

Ο κ. Χάμοντ απέκλεισε την πιθανότητα έκτακτου προϋπολογισμού λιτότητας λόγω του Brexit, όπως είχε προαναγγείλει ο προκάτοχός του, Τζορτζ Όσμπορν, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει «να αναδιαμορφώσει την προσέγγιση της οικονομίας».
Σε μία ακόμα ένδειξη ότι προσανατολίζεται προς την εγκατάλειψη της λιτότητας των τελευταίων έξι ετών, ο κ. Χάμοντ είπε ότι το 2010 η πρόθεση εξάλειψης του δημοσιονομικού ελλείμματος ήταν «ακριβώς η σωστή προσέγγιση», αλλά «τώρα εισερχόμαστε σε μία νέα φάση».

Όπως πρόσθεσε, «ασφαλώς πρέπει να μειώσουμε περαιτέρω το έλλειμμα», αλλά ο ρυθμός μείωσης θα εξεταστεί «υπό το φως των νέων περιστάσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία».

Ο Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε επίσης σε μία από τις πολλές πρωινές ραδιοτηλεοπτικές του εμφανίσεις ότι είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ενιαία αγορά για τις βρετανικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν αναβάλει επενδυτικές αποφάσεις λόγω της ψήφου υπέρ του Brexit και τώρα η ανάγκη που έχει διαμορφωθεί είναι να βγει η χώρα από την ΕΕ με τρόπο που να προφυλάσσει τη βρετανική οικονομία.

«Βραχυπρόθεσμα η ψήφος υπέρ της εξόδου ήρθε ως έκπληξη στις αγορές, ως έκπληξη στις επιχειρήσεις και επομένως έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη. Έχει υποχρεώσει τους ανθρώπους να αναβάλουν τα σχέδιά τους καθώς περιμένουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα», είπε ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.

Συμπλήρωσε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα παρακολουθείται η οικονομική κατάσταση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας και θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: