Αβραμόπουλος: Η Τουρκία έχει κάνει μεγάλα βήματα, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης




Η Τουρκία έχει κάνει μεγάλα βήματα, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αυτό απάντησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την παρουσίαση του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου στις Βρυξέλλες.

«Είναι αλήθεια ότι η συμφωνία τηρείται, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα. Η κατάσταση στο Αιγαίο έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με πέρυσι, οι αριθμοί των προσφύγων έχουν μειωθεί. Η Τουρκία έχει ανταποκριθεί στις 67 προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν πλήρως εκπληρωθεί. Απομένουν πέντε ακόμη. Είμαστε σε αυτήν τη διαδικασία και εδώ είμαστε να το ξαναδούμε», δήλωσε ο Επίτροπος,, προσθέτοντας ότι “οι σημερινές αποφάσεις της Επιτροπής για ένα ενιαίο σύστημα ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου δημιουργούν ένα καλύτερο πλαίσιο στήριξης των προσφυγικών ροών».

Στις δηλώσεις του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία, την οποία ευχαρίστησε εκ μέρους της Κομισιόν.

«Με μεγάλες προσπάθειες της Ελλάδας και τη βοήθεια της ΕΕ, το ποσοστό των προσφύγων που καταγράφονται και εξετάζονται τα αιτήματά τους φτάνει το 100%, ενώ τον περασμένο χρόνο βρισκόμασταν στο 7-8%. Είμαστε σε καλό δρόμο.

Θα επισκεφθώ και πάλι κάποια από τα hot spots προκειμένου να δω από κοντά την κατάσταση από κοινού με τις task forces της EASO που βρίσκονται εκεί. Όποια προβλήματα υπάρχουν θα ρυθμιστούν. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό Ελλάδας και Ιταλίας, με βοήθεια σε μέσα και σε χρήματα ώστε να μην ξαναζήσουμε στο μέλλον σκηνές σαν τις περσινές», τόνισε ο Έλληνας Επίτροπος.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: