Αντίγραφο της πειθαρχικής δίωξης κατά της Εισαγγελέως Τσατάνη ζητά η Βουλή




Αντίγραφο της πειθαρχικής δίωξης κατά της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να ζητήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία εξετάζει τις καταγγελίες της σε βάρος του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρέμβαση στους χειρισμούς της όσον αφορά στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Η Επιτροπή επίσης θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση της Εισαγγελέως με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης αφού πρώτα ολοκληρωθεί η κατάθεσή της.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου επέκρινε την κ. Τσατάνη, για παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, με αφορμή την πρωτοβουλία της να επισκεφθεί το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Η κ. Τσατάνη παραδέχθηκε ότι εκείνη ζήτησε τη συνάντηση από τον Δ. Παπαγγελόπουλο και ότι γνώριζε πως ο Υπουργός διαφωνούσε με την ενέργειά της να αφαιρέσει την δικογραφία Βγενόπουλου από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Είπε, επίσης, ότι ζήτησε να δει τον Αναπληρωτή Υπουργό επειδή ήθελε διευκρινίσεις για χαρακτηρισμούς που ο κ. Παπαγγελόπουλος «εφέρετο» να έχει κάνει ως προς τους χειρισμούς της στην συγκεκριμένη υπόθεση, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση της κ. Χριστοδουλοπούλου αν της ζήτησε ποτέ ο κ. Παπαγγελόπουλος να «βάλει φυλακή» τον κ. Βγενόπουλο.

Η απόφαση για να ζητηθεί το αντίγραφο της πειθαρχικής δίωξης ελήφθη με 10 υπέρ, 7 κατά και 2 «παρών» με την προεδρεύουσα Τ. Χριστοδουλοπούλου να δηλώνει αποχή. Την πρόταση υπέβαλε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Κόκκαλης, επισημαίνοντας ότι οι πειθαρχικές διώξεις διέπονται από το καθεστώς της μυστικότητας.

Με την πρόταση διαφώνησε η αντιπολίτευση με τον Ευ. Βενιζέλο από το ΠΑΣΟΚ να τονίζει ότι εφόσον τελικά ζητηθεί το έγγραφο της πειθαρχικής δίωξης ο ίδιος θα ζητήσει να προσκομιστούν και όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου αλλά και τον Εισαγγελέα Εφετών κ. Αγγελή. Διαφώνησε και η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι η πειθαρχική διαδικασία είναι μυστική και ως εκ τούτου αυτό που ζητείται από την Επιτροπή είναι παράνομο, όπως είπε ο κ. Βορίδης.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: