Αμερικανοί και Τούρκοι συνεργάζονται για το αίτημα έκδοσης του ιμάμη Γκιουλέν




Κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θα συνεργαστεί με την μικτή ομάδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα της αίτησης έκδοσης του Φετουλά Γκιουλέν, η αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Τρουντό ανέφερε πως αυτήν την εβδομάδα οι ΗΠΑ έχουν τονίσει την προθυμία τους να παράσχουν συνδρομή στις έρευνες των τουρκικών αρχών για το πραξικόπημα.

«Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων αντιπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του υπουργείου Δικαιοσύνης, προσφέρθηκαν να διαβουλευτούν με την τουρκική κυβέρνηση επ’ αυτού του θέματος, ακόμη και να φιλοξενήσουν τους Τούρκους ομολόγους τους στην Ουάσιγκτον, ή να ταξιδέψουν αυτοί στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις. Δεν έχω να προσθέσω άλλο πέραν τούτου».

Η κ. Τρουντό απέφυγε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το είδος της συνδρομής, λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση «παραμένει σε στενή επαφή με τους Τούρκους συμμάχους, φίλους και εταίρους μας.».

«Η διαδικασία έκδοσης για την οποία μιλήσαμε εκτενώς εδώ, είναι μία νομική διαδικασία. Διέπεται από τη συνθήκη έκδοσης που έχουμε, άρα είναι πολύ τυπική και πολύ τεχνική διαδικασία. Αλλά σε σχέση με την συνεργασία, η προσφορά υπάρχει», κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: