Ευνοείται το Brexit: Υπό κακοκαιρία η διαδικασία του δημοψηφίσματος στη Βρετανία




Υπό βροχή, σε ορισμένες περιπτώσεις καταρρακτώδη, προσήλθαν στην κάλπη οι πρωινοί ψηφοφόροι του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Στη νοτιοανατολική Αγγλία η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα για πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ προβλήματα αναφέρθηκαν και σε σταθμούς τρένων του Λονδίνου.

Τα εκλογικά επιτελεία διατυπώνουν ανησυχία για το ενδεχόμενο η κακοκαιρία να αποτρέψει ορισμένους ψηφοφόρους από το να ασκήσουν το δικαίωμά τους, ωστόσο η πυροσβεστική γνωστοποίησε ότι θα θέσει στη διάθεση όσων θέλουν αλλά δεν μπορούν να πάνε να ψηφίσουν φουσκωτές βάρκες.

Τα δυνατά καιρικά φαινόμενα επικεντρώνονται στη νοτιοανατολική Αγγλία, αλλά βροχές σημειώθηκαν το πρωί και σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία. Για το απόγευμα προβλέπεται βελτίωση των καιρικών συνθηκών, αλλά νέα σοβαρή προειδοποίηση για καταιγίδες έχει εκδοθεί για αργότερα το βράδυ, ιδίως για την ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου.

Χαμηλή προσέλευση θεωρείται ότι θα ευνοήσει το Brexit. Πάντως νεότερη δημοσκόπηση για λογαριασμό της λονδρέζικης Evening Standard από την IpsosMORI φέρνει μπροστά την παραμονή με 52% έναντι 48% για το Brexit.

Εν τω μεταξύ την ψήφο τους έριξαν οι πολιτικοί πρωταγωνιστές αυτού του δημοψηφίσματος Ντέιβιντ Κάμερον, Μπόρις Τζόνσον, Νάιτζελ Φάρατζ και Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σε μια ένδειξη ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδωσαν προβάδισμα έως και 6% στην παραμονή έχουν δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στις χρηματαγορές, η αξία των μετοχών του δείκτη FTSE100 έχει ανέλθει τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Ανοδικά κινείται και η στερλίνα στην αγορά συναλλάγματος.

Πάντως τα ιδιωτικά exit poll που έχουν παραγγείλει επενδυτικές εταιρείες αναμένεται να παραδοθούν το απόγευμα, οπότε και τα βλέμματα θα στραφούν πιο επίμονα προς τις κινήσεις των χρηματαγορών.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος ΓκαβόςΒρετανία/Λονδίνο

British Prime Minister David Cameron (C-L) and his wife Samantha (C-R) leave after voting in the EU Referendum at the Central Methodist Hall in London, Britain, 23 June 2016. Britons will vote on whether to remain in, or leave the European Union (EU) in a referendum on 23 June. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA
British Prime Minister David Cameron (C-L) and his wife Samantha (C-R) leave after voting in the EU Referendum at the Central Methodist Hall in London, Britain, 23 June 2016. Britons will vote on whether to remain in, or leave the European Union (EU) in a referendum on 23 June. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA

Άνοιξαν οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία: Οριακό το αποτέλεσμα;

Με την έναρξη της ψηφοφορίας του βρετανικού δημοψηφίσματος, μία συμβουλή που αναρτήθηκε από έναν Βρετανό οικονομολόγο αναλυτή στο Twitter μπορεί και να έχει μία χρησιμότητα: «Αν το μυαλό σου λέει παραμονή και η καρδιά λέει έξοδος, θυμήσου ότι το μυαλό είναι ειδικά σχεδιασμένο για να σκέφτεται και ότι η καρδιά δεν είναι παρά μία φυσική αντλία».

Άνοιξαν σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) οι κάλπες στη Βρετανία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το οποίο θα κριθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

Συνολικά 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της χώρας τους.
Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις 22:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Με τη λήξη της διαδικασίας, το καθένα από τα 382 κέντρα καταμέτρησης θα συγκεντρώσει τον αριθμό των ψηφοδελτίων και θα ανακοινώσει τα ποσοστά συμμετοχής του εκλογικού σώματος (το τελικό ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να ανακοινωθεί στις 05:00 τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια το κάθε κέντρο θα καταμετρήσει τα ψηφοδέλτια και θα ανακοινώσει τον αριθμό αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής και αυτών που είναι υπέρ της αποχώρησης.

Οι περισσότερες περιφέρειες αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Η τελευταία ανακοίνωση των τοπικών αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 07:00 τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά στοιχεία για 12 περιφέρειες και στη συνέχεια το τελικό, εθνικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του “Remain” και του “Leave”.

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του “Remain”.
Απουσία exit poll, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα μια έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Το δημοψήφισμα διχάζει

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, πρόκειται για ένα δημοψήφισμα, εργαλείο πολύ προσφιλές στις ανά την ιστορία και τον κόσμο δικτατορίες, που προκηρύχθηκε για να αντιμετωπισθεί μία διαμάχη που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας.

Οδήγησε σε μία προεκλογική εκστρατεία τοξική, δηλητηριώδη και δημιούργησε μία νοσηρή, επιθετική ατμόσφαιρα που δίχασε τη χώρα. Το στρατόπεδο του «ναι» προσέφυγε σε υπερβολές για να τρομάξει το εκλογικό σώμα υπερτονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit για την Βρετανία, αλλά το στρατόπεδο του «όχι» ξεπέρασε κάθε προσδοκία ακραίας λαϊκιστικής δημαγωγίας, ψευδών και τερατολογιών.

Αυτού του είδους η εκστρατεία οδήγησε στα άκρα μία πολύ γνωστή συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη, συζήτηση που δεν θα κλείσει πάντως με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, δεδομένης της οριακής διαφοράς ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι» και θα στιγματίσει την βρετανική πολιτική ζωή.

Στην περίπτωση επικράτησης του «όχι» στην Ευρώπη, οι διαστάσεις των οικονομικών συνεπειών του Brexit για την Βρετανία και την Ευρώπη είναι άγνωστες, όπως και οι διαδικασίες που θα επισφραγίσουν αυτό το άνευ προηγουμένου διαζύγιο.

Σε πολιτικό επίπεδο, η «ευρωπαϊκή ιδέα» έχει από μόνη της πολλά προβλήματα για να φοβηθεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Άλλωστε αυτός υπήρξε πάντοτε ένας γάμος συμφέροντος και πολλής γκρίνιας. Αυτό που έχει να φοβηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αντανάκλαση ενός Brexit σε άλλους γάμους συμφέροντος από εκείνους που υπάρχουν στους κόλπους της, κυρίως μετά την τελευταία μεγάλη της διεύρυνση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: