Βγαίνει ξανά στις αγορές ομολόγων φέτος η Κύπρος: Πρόβλημα λόγω Ελλάδας και Brexit




Σχέδια «εξόδου» στις διεθνείς χρηματαγορές μέσα στους επόμενους μήνες καταρτίζει η Κύπρος, η οποία μετά από την έξοδό της από το Μνημόνιο τον Μάρτιο επιδιώκει να περιορίσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της και να «εξομαλύνει» το χρονοδιάγραμμα των αποπληρωμών που εμφανίζεται επιβαρυμένο το 2019.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους, Φαέθων Καλοζώης, σε συνέδριο στο Λονδίνο, η Λευκωσία σχεδιάζει να αντλήσει 750 εκατ. – 1 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης επταετούς ομολόγου, ενώ μελετά και το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2019-2020, αναφέρει η Ημερησία.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που είδαν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται φέτος, αφενός εξαιτίας των προβλημάτων της Ελλάδας αφετέρου εξαιτίας της απειλής του Brexit, δεδομένων των στενών οικονομικών δεσμών της Μεγαλονήσου με τη Βρετανία.

Επίσης, τα ομόλογά της δεν είναι πλέον επιλέξιμα προς αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος της ΕΚΤ, καθώς η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα διάσωσης και η πιστοληπτική τους αξιολόγηση είναι χαμηλότερη από το ΒΒΒ- που είναι η χαμηλότερη αποδεκτή βαθμολογία για τους τίτλους που αγοράζει η Φρανκφούρτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: