Το κρίσιμο δημοψήφισμα: Δεν θα βγει κανένας κερδισμένος, συνέπειες για Ελλάδα




Γράφει ο Παναγιώτης Γκλαβίνης*

Η Ευρώπη παίζει το μέλλον της και η Βρετανία το παρελθόν της. Θα χάσουν και οι δύο. Σε δύο εβδομάδες από σήμερα διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Η ψήφος των Βρετανών μάς αφορά. Τόσο η θετική όσο και η αρνητική. Μάλιστα, ενδεχόμενη παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ θα μας επηρεάσει περισσότερο από την έξοδό του. Μια έξοδος θα προκαλούσε με βεβαιότητα αναταράξεις στο οικονομικό επίπεδο. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει σε ποιο βαθμό αυτές θα είναι διαχειρίσιμες, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κραδασμοί στην υπόλοιπη ΕΕ.

Πλην όμως, επειδή τα συμφέροντα είναι μεγάλα και η μεταβατική περίοδος θα είναι μακρά, μια πιθανή έξοδος δεν αναμένεται να προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην Ευρώπη. Σε επίπεδο αγοράς, η προσαρμογή στο νέο καθεστώς της «τρίτης χώρας», με το οποίο απειλείται η Βρετανία αν επικρατήσει το ΟΧΙ, θα είναι σταδιακή. Θα χρειαστεί να συζητηθούν ξανά οι σχέσεις της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς με τη βρετανική.

Ομως, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Λονδίνο έχουν τεράστια εμπειρία από πολυμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις, ώστε να μπορούν να διασφαλίσουν τη μετάβαση στην μετα-Brexit εποχή με τρόπο ομαλό για τις αγορές. Σε επίπεδο οικονομίας, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι καν μέλος της Ευρωζώνης. Εχει τη δική του νομισματική πολιτική και δεν δεσμεύεται από τη Συνθήκη για τη σταθερότητα, τον συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην ΟΝΕ.

Δεν θα ενώσει ποτέ την οικονομία του με τις άλλες της ΕΕ, κάτι που, όμως, γνωρίζαμε απ’ το Μάαστριχτ ακόμη, το οποίο, αν και θατσερικής εμπνεύσεως από ιδεολογική άποψη, δεν υιοθετήθηκε στο σύνολό του από το Λονδίνο, και οι κακές γλώσσες λένε ότι σ’ αυτό συνέβαλε το City. Τώρα, κάποιες άλλες γλώσσες, το ίδιο κακές, στην ηπειρωτική ακτή αυτήν τη φορά, διαδίδουν ότι ένα Brexit θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην απώλεια της επικυριαρχίας του City στην Ευρώπη.

Λόγος για τον οποίο δεν είναι παρακινδυνευμένο να πούμε πως και αυτήν τη φορά, για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, το City θα αποφασίσει. Τα προβλήματα για την ΕΕ -και για μας- θα αρχίσουν από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώσει την παραμονή του σε αυτήν. Διότι, για να βοηθήσει τον Κάμερον να κερδίσει το δημοψήφισμα, η ΕΕ έδωσε πάρα πολλά στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου. Εδωσε την ψυχή της! Εγκατέλειψε το δόγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για όλους. Αν νικήσει το ΝΑΙ, η ΕΕ θα ενοποιείται στο εξής σε δύο τουλάχιστον, αν όχι περισσότερους, ομόκεντρους κύκλους. Εσείς σε ποιον κύκλο πιστεύετε ότι θα είναι η Ελλάδα; Σε κάθε περίπτωση, είναι το μόνο δημοψήφισμα από το οποίο κανείς δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Πώς τα κατάφεραν έτσι;

  • Αν. καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: