Το ηχηρό μήνυμα των πολιτών της Κύπρου: Η ανικανότητα και η διαφθορά πολιτικών




Του Πανίκου Παναγιώτου
www.philenews.com

Ο καθένας αντιλαμβάνεται τον κόσμο σύμφωνα με τον δικό του περίγυρο, τα προβλήματα και τις ανάγκες που επηρεάζουν την καθημερινότητά του.

Όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, όσο οι πολίτες -για διαφορετικούς λόγους και αιτίες- νιώθουν ανασφάλεια και απειλή, όσο το σύστημα συντηρεί και αναπαράγει διεφθαρμένες πρακτικές και όσο το ψέμα και η ατιμωρησία είναι κυρίαρχα στοιχεία του δημόσιου βίου, τόσο πιο πολύ θα αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που θα απαξιώνουν την πολιτική και τους πολιτικούς.

Κι αυτό ανέδειξαν οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, δείχνοντας ότι το μέγα πρόβλημα του τόπου δεν είναι δεξιό ή αριστερό. Δεν είναι ιδεολογικό, αλλά είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης και συνέπειας.

Μπορεί να υπήρξαν κάποιοι που ήταν περισσότερο χαμένοι ή περισσότερο κερδισμένοι, αλλά όλα αυτά είναι υποδεέστερα μπροστά στο μαζικό φτύσιμο. Το μεγάλο μέγεθος της αποχής, αλλά και τα λευκά ψηφοδέλτια, είναι αναμφισβήτητα ενδεικτικό της ευρύτερης τάσης απογοήτευσης και δυσαρέσκειας.

Κι αυτό το ηχηρό μήνυμα των πολιτών προς τους πολιτικούς δεν απευθύνεται μόνο προς τη νομοθετική εξουσία, αλλά συνάμα προς την εκτελεστική και τη δικαστική, γιατί συναποτελούν τη συνταγματική διάρθρωση, διασφαλίζοντας τη σχέση του πολίτη με το Κράτος, που είναι βασισμένη στις αρχές της νομιμότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κι όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες, η ανικανότητα και η διαφθορά πολιτικών δεν φέρνει μόνο μεγάλα ποσοστά εκλογικής αποχής. Η πιο επικίνδυνη εξέλιξη είναι η εμφάνιση και η ενδυνάμωση ακραίων πολιτικών φωνών.

Ο ρατσισμός, η βία και η βαρβαρότητα, που γυροφέρνουν απειλητικά στις γειτονιές της Ευρώπης και της Αμερικής, είναι το αποτέλεσμα της διόγκωσης των αδικιών και των ανισοτήτων, της βαθιάς ριζωμένης διαφθοράς και της έλλειψης ηγεσιών που να δίνουν σιγουριά για ένα καλύτερο αύριο.

Ο λεγόμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας απέτυχε, γιατί η διεθνής κοινότητα αγνόησε προκλητικά τις γενεσιουργές αιτίες της. Το ίδιο θα συμβεί αν αγνοηθούν οι πραγματικές αιτίες του φαινομένου των ακραίων φωνών και του φασισμού. Και τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες από την τρομοκρατική απειλή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: