Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Γιλντιρίμ: Μετέφερε συλλυπητήρια, συζήτησε Κυπριακό




Το Kυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας χθες βράδυ, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπεναλί Γιλντιρίμ.

Όπως αναφέρει γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, σκοπός του τηλεφωνήματος ήταν να εκφράσει ο κ. Μπάιντεν τα συλλυπητήριά του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και το Μιντγιάτ.

«Ο Αντιπρόεδρος καταδίκασε σθεναρά αυτές τις παράλογες πράξεις βίας και οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την ισχυρή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρει η γραπτή δήλωση.

Ο κ. Μπάιντεν παράλληλα συνεχάρη τον Τούρκο Πρωθυπουργό για την ανάληψη των ηγετικών του καθηκόντων και υπογράμμισε τη σημασία της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ- Τουρκίας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, «οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την ισχυρή υποστήριξή τους στις προσπάθειες στην Κύπρο για την επίτευξη συμφωνίας που θα επανενώνει το νησί ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

“Η στήριξη που προσφέρουν η Τουρκία και οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επιβεβαιώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ”, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε χθες με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ εκφράζοντας του τα συλλυπητήριά του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και συγχαίροντας τον ταυτόχρονα για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους ανέφερε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών για την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και ιδιαίτερα του ΡΚΚ και του Ισλαμικού Κράτους.

Αποστόλης Ζουπανιώτης, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: