Θέλει να προεδρεύσει τριμερούς για Κυπριακό πριν τη λήξη της θητείας του ο ΓΓ του ΟΗΕ




Την επιθυμία να βάλει την σφραγίδα του σε μια λύση, πιθανόν προεδρεύοντας σε μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στην παρουσία του, εξέφρασε προς τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Κασουλίδης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η απάντησή του προς τον Γενικό Γραμματέα ήταν ότι «βεβαίως είναι ευπρόσδεκτος, αλλά θα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο χρόνο, όταν οι μεταξύ των δύο συνεννοήσεις θα είναι ώριμες, ώστε να είναι μια συνάντηση παραγωγική και να μην αποτύχει όπως το παράδειγμα του Greentree που έγινε παλαιότερα».

Ο κ. Κασουλίδης είπε για τη συνάντηση πως εξελίχθηκε ομαλά κι ο ΓΓ προθυμοποιήθηκε να αναφερθεί στις διάφορες παρεξηγήσεις – όπως είπε – που είχαν λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

«Ναι χρησιμοποίησε τη λέξη “ misunderstandings” (παρεξηγήσεις)», απάντησε σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κασουλίδης.

“Τελικά είπα” συνέχισε, “εφόσον μίλησε και με τον Πρόεδρο και μου ανέφερε για τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπα να μην επιμείνουμε πλέον σ’ αυτό το θέμα, να το αφήσουμε πίσω μας και να προχωρήσουμε. Να επικεντρωθούμε στις διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα. Επειδή δεν είχε πληροφόρηση, του μετέφερα την πληροφόρηση που είχα εγώ από τη συνάντηση των δύο ηγετών”, δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι ο Μπαν γκι-Μουν εξέφρασε την επιθυμία να είναι Γενικός Γραμματέας μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, δηλαδή τους τελευταίους αυτούς έξι μήνες.

«Του ανάφερα κα εγώ ότι και η δική μας επιθυμία και των δύο ηγετών είναι, αν μπορέσουμε, να βρούμε λύση μέσα στο 2016. Του ανάφερα πόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συγκλίσεις αυτές τις εβδομάδες που θα γίνεται μια τακτική σειρά συναντήσεων. Διότι αν υπάρξουν αυτές οι συγκλίσεις, θα δώσουν την ευκαιρία για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, στο οποίο θα πρέπει να συζητηθούν το εδαφικό και η ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τη συνάντηση στην οποία ο ΓΓ του είπε ότι θα επιθυμούσε να προεδρεύσει, ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι ο Μπαν γκι-Μουν εννοούσε μόνο τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες και τον ίδιο και δεν αναφέρθηκε σε διάσκεψη.

Στο ερώτημα αν αυτή μπορεί να γίνει το Φθινόπωρο, ο Υπουργός απάντησε:
“Δεν ξέρω. Όποτε είναι ώριμες οι συνθήκες για να προεδρεύσει τέτοιας συνάντησης, η οποία θα πρέπει να στοχεύει σε ένα επιτυχές άλμα προς τα εμπρός και να μην είναι κάτι που θα αποτύχει”.

Και συμπλήρωσε πως ο κ. Μπαν ήταν γενικός στην αναφορά του και δεν έγινε συζήτηση για κάποια βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν.

Στη συνάντηση εγέρθηκαν και ζητήματα όπως οι στόχοι της χιλιετίας για την αειφόρο ανάπτυξη, η απόφαση του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, ο ρόλος των εκπροσώπων του ΟΗΕ στη Συρία και στη Λιβύη και το μεταναστευτικό.

Είπε ακόμη πως ο ΓΓ του ΟΗΕ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη ο οποίος διεκδικεί την θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για επαφές στα Ηνωμένα Έθνη συνοδευόμενος από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβη Νίκο Αμιλίου και την Διευθύντρια του Γραφείου του κα Κούλα Σοφιανού, είχε χθες το πρωί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ευχαρίστηση του για τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής τονίζοντας ότι στο πρόσωπο του η Κύπρος νιώθει ένα θερμό συμπαραστάτη, προστάτη και φίλο. «Όποτε είχαμε να περάσουμε δύσκολες περιόδους η στοργή του σεβασμιωτάτου ήταν πάντοτε ξεκάθαρη. Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου κινούνται τα νήματα ολόκληρου του κόσμου η συμβολή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τα κέντρα λήψεως αποφάσεων είναι σημαντική και αποτελεσματική» είπε ο κ. Υπουργός.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξέφρασε χαρά για την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών και σημείωσε ότι με τον κ. Υπουργό πάντοτε έχουν ουσιαστική επικοινωνία. «Είναι πνευματική επικοινωνία, είναι πολιτική επικοινωνία, είναι επικοινωνία επί διεθνών αλλά και τοπικών θεμάτων και βέβαια το επίκεντρο είναι η Κύπρος, πάντοτε με την οποία όντως έχουμε άρρηκτους, ουσιαστικούς και θερμοτάτους δεσμούς και αισθανόμαστε την μεγάλη ευθύνη γιατί έχουμε τον βαθύτατο πόθο να δούμε τη λύση του Κυπριακού» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. Παράλληλα ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Κασουλίδη που τον επισκέφθηκε και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο που επιτελεί ως Υπουργός Εξωτερικών, ιδίως στην Αμερική όπου υπάρχουν τα κέντρα αποφάσεως για πολλά θέματα.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης ΖουπανιώτηςΗνωμένα Εθνη/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: