Τα παιδιά έσπασαν τον πάγο στην Κύπρο: Παραμένει η διαφωνία για τα γεγονότα της Πόλης




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το θετικό κλίμα που δημιούργησαν τα παιδιά, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων,  της κοινής εκδήλωσης που οργάνωσε η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, επηρέασε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που συμφώνησαν εντατικοποίηση των συνομιλιών. Ανακοίνωσαν νέα συνάντηση στις 8 Ιουνίου.

Ήταν η πρώτη τους συνάντησης μετά τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ( μετάβαση την υστάτη Ακιντζί για το δείπνο της Συνόδου του ΟΗΕ και συνάντηση με τον Γ.Γ., γεγονότα που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη).

Στο εσωτερικό χώρο του οικήματος «Σπίτι της Συνεργασίας», που βρίσκεται στη ουδέτερη ζώνη κοντά στο Λήδρα Πάλας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκαν κατ΄ιδίαν  για 45 λεπτά. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, δεν υπήρξε συμφωνία για τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Σαφώς και υπήρξε επί τούτου διαφορετική προσέγγιση και ανάγνωση. Συμφώνησαν, ωστόσο, ότι υπάρχει ο μεγάλος στόχος για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Στη βάση αυτή, αναφέρουν πληροφορίες, αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες με αλληλοσεβασμό, όπως τονίστηκε ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο,  θέτοντας αμφότεροι ως προτεραιότητα τις εκκρεμότητες στα τέσσερα κεφάλαια ( διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομία, Ε.Ε.).  Μέχρι την 8η Ιουνίου, που θα συναντηθούν αναμένεται ότι θα υπάρξει προετοιμασία για τα θέματα που θα συζητηθούν. Σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα υπάρξουν συνεννοήσεις για προετοιμασία. Σημειώνεται ότι ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη καθώς, όπως είναι γνωστό, είναι υποψήφιος για την Προεδρία της 71ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 Ιουνίου και απέναντι του έχει τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο των Νησιών Φίτζι στο Διεθνή Οργανισμό, Πίτερ Τόμσον.

Μιλώντας πρώτος στα τουρκικά, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως αυτή η ωραία  εκδήλωση των παιδιών πέτυχε το να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως ημερομηνία για τη νέα συνάντηση πρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος στις δικές του δηλώσεις είπε πως «είχαμε την ευκαιρία στο περιθώριο της εκδήλωσης να συνομιλήσουμε με τον κ. Ακιντζί και να διευθετήσουμε νέα ημερομηνία συνάντησης εντατικών διαβουλεύσεων, έτσι ώστε, εάν και εφόσον υπάρξει το κοινό έδαφος, να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατόν σε μια επιθυμητή για όλους λύση.

Θύμωσε ο Ακιντζί για έγγραφο ΚΔ

Λίγο πριν μπει στο αυτοκίνητο και να αναχωρήσει από το χώρο της εκδήλωσης, ο κατοχικός ηγέτης ρωτήθηκε σχετικά με το έγγραφο που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε σχέση με τις περιουσίες, που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Ο Ακιντζί είπε πως ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, το να σημειώνονται τέτοια γεγονότα στο ΕΔΑΔ δεν είναι σωστό. «Η λύση του Κυπριακού θα βρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και όχι στους διαδρόμους δικαστηρίων», ανέφερε. Πρόσθεσε δε πως για αυτό το λόγο οι δυο ηγέτες ελπίζουν ότι, όπως καταγράφεται και στην κοινή τους δήλωση, της 15ης Μαΐου, μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια για λύση με επιτυχία και αυτά τα προβλήματα θα μείνουν στο παρελθόν».

«Όσο δεν λύνεται το Κυπριακό, τέτοια θέματα θα έρχονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ημερήσια διάταξη. Εάν δεν είναι σήμερα θα είναι αύριο. Εάν δεν είναι σήμερα το θέμα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, θα είναι αύριο. Σε αυτά τα θέματα οι δυσκολίες και τα προβλήματα θα αυξηθούν. Και όμως εμείς επιθυμούμε την ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ των πλευρών, την διεύρυνση των πιθανοτήτων συνεργασίας», δήλωσε περαιτέρω ο κ. Ακιντζί Ζωγράφισαν την Κύπρο

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, έπαιξαν με τα παιδιά ( τράβηξαν σχοινί), μίλησαν μαζί τους αλλά και ζωγράφισαν. Κάθισαν σε ένα τραπέζι, ο ένας απέναντι στον άλλο και ζωγράφισαν. Βλέποντας προφανώς ο ένας τι έφτιαχνε ο άλλος, αμφότεροι ζωγράφισαν από μια Κύπρο. Ο Πρόεδρος κάτι κοντά στη σημαία, με κλαδιά ελιάς και το πουλί. Από κάτω έγραψε Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Μουσταφά Ακιντζί ζωγράφισε την Κύπρο και έγραψε από κάτω Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρο. Ο Πρόεδρος πήγε, θέλοντας να αστειευτεί με τον Ακιντζί τραβώντας γραμμές στη ζωγραφιά του. Ο Μουσταφά Ακιντζί πήρε σβηστήρι και τις έσβησε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 50 Ελληνοκύπριοι και 50 Τουρκοκύπριοι μαθητές/ μαθήτριες ηλικίας 11-12 χρόνων. Τα παιδιά έλαβαν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες και εργαστήρια θεάτρου, μουσικής, κατασκευών τέχνης, παραδοσιακών παιχνιδιών της Κύπρου κτλ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: