Σουηδία, Καζακστάν, Αιθιοπία και Βολιβία τα τέσσερα νέα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ




Η Σουηδία, το Καζακστάν, η Αιθιοπία και η Βολιβία εκλέχθηκαν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χθες για το διάστημα 2017-2018, αλλά θα υπάρξει και άλλη ψηφοφορία για να αποφασιστεί ποια από δύο χώρες, η Ιταλία ή η Ολλανδία, θα κερδίσει την υπολειπόμενη θέση.

Μετά από τρεις γύρους εκλογών από την Γενική Συνέλευση (193 μέλη), η Ολλανδία κέρδισε 96 ψήφους ενώ η Ιταλία 94. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, μια χώρα χρειάζεται πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου των ψήφων της Γενικής Συνέλευσης για να εκλεχθεί.

Η Γενική Συνέλευση επέλεξε στον πρώτο γύρο την Σουηδία με 134 ψήφους υπέρ, την Αιθιοπία με 185 και την Βολιβία με 183. Το Καζακστάν κέρδισε την Ταϊλάνδη στο δεύτερο γύρο, με 138 ψήφους.

Τα νέα μέλη θα αντικαταστήσουν την Ανγκόλα, την Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισπανία και τη Βενεζουέλα από την 1η Ιανουαρίου 2017. Το Συμβούλιο αποτελείται από 10 εκλεγμένα μέλη – πέντε με θητεία ενός έτους και πέντε μόνιμα μέλη, με δυνατότητα άσκησης βέτο: Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι τό μόνο σώμα του ΟΗΕ το οποίο μπορεί να πάρει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις.

ΚΥΠΕ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: