Προφανώς η Μέρκελ κάνει πλάκα στον οργισμένο Ερντογάν: Διαφωνούμε αλλά μας συνδέουν πολλά




Η Γερμανία και η Τουρκία συνδέονται από πάρα πολλά και μπορούν σε κάποιο θέμα να διατηρούν διαφορετικές απόψεις, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ αναφερόμενη στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ τόνισε την επιθυμία του Βερολίνου να συμβάλει στον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας.

«Την Γερμανία και την Τουρκία τις συνδέουν πάρα πολλά. Ακόμη και αν σε ένα συγκεκριμένο θέμα διατηρούμε διαφορετικές απόψεις, το εύρος των σχέσεών μας, των φιλικών και στρατηγικών σχέσεών μας, είναι τόσο μεγάλο – ξεκινώντας από θέματα άμυνας μέχρι τα τρία εκατομμύρια πολιτών τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Γερμανία. Για αυτό θέλω κι εγώ και όλη η κυβέρνηση να συμβάλουμε ώστε ειδικά στα συμβάντα πριν από 101 χρόνια να προωθήσουμε και τον διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας και να κάνουμε το παν ώστε οι εταίροι να μπορούν και πάλι να μιλήσουν για αυτό, για το πώς επεξεργαζόμαστε την Ιστορία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο πρέπει να φροντίσει όλο το εύρος των διμερών σχέσεων με την Τουρκία «και να πούμε και στους ανθρώπους τουρκικής καταγωγής στην Γερμανία ότι δεν είναι απλώς ευπρόσδεκτοι εδώ, αλλά ότι είναι και θα παραμείνουν κομμάτι της χώρας μας και ότι σε έναν δημοκρατικό πολιτισμό ανήκει και η κριτική συζήτηση για ένα θέμα».

Από την πλευρά του ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το ζήτημα δεν αφορά το ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα οι σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας να εξομαλυνθούν το συντομότερο.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Για μια «ανεξάρτητη απόφαση» του γερμανικού Κοινοβουλίου έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναφερόμενος στην σημερινή απόφαση για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και εξέφρασε την ελπίδα να καταστεί εφικτό να μην υπάρξουν «υπεραντιδράσεις».

Με δήλωσή του στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αργεντινή, ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος απουσίαζε από τη σημερινή συνεδρίαση, όπως και η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημείωσε ακόμη ότι στο θέμα του χειρισμού της Ιστορίας που συνδέει την Αρμενία με την Τουρκία η Γερμανία «δεν θα σταματήσει να συνεισφέρει προκειμένου οι δύο χώρες να συζητούν όχι μόνο ο ένας γα τον άλλον, αλλά μεταξύ τους» και αναφέρθηκε στα «πολλά που συνδέουν την Γερμανία με την Τουρκία – και πέρα από τις πολιτικές σχέσεις». Επανέλαβε δε το ενδιαφέρον του Βερολίνου για μια στενή και εταιρική σχέση με την Τουρκία.

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει «υπερβολικά» στην απόφαση των Γερμανών βουλευτών να αναγνωρίσουν την γενοκτονία των Αρμενίων, μια ψηφοφορία που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

«Πρόκειται για μια απόλυτα ανεξάρτητη απόφαση της γερμανικής Μπούντεσταγκ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τουρκία αντέδρασε επί αυτού του ζητήματος και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις» τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, σε ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αργεντινή.

Ο υπουργός, ο οποίος δεν είχε κρύψει τον προβληματισμό του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σχετικά με την χρησιμότητα μιας τέτοιας διαδικασίας, τόνισε ότι η Γερμανία, όπου διαμένουν περίπου 3 εκατομμύρια κάτοικοι τουρκικής καταγωγής, έχει «πολύ στενούς δεσμούς με την Τουρκία», αναφερόμενος επιπλέον στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα ήθελε να εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου η Αρμενία και η Τουρκία «να μην μιλούν η μία για την άλλη αλλά η μία με την άλλη».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήδη δήλωσε ότι η ψηφοφορία θα «επηρεάσει σοβαρά τις τουρκογερμανικές σχέσεις».

http://mignatiou.com/2016/06/o-erntogan-apili-apo-to-nairompi-sovares-epiptosis-stis-schesis-mas-me-ti-germania/

ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη  Βερολίνο, Germany, AFP, Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: