Προελαύνουν οι Κούρδοι στην Συρία: Σε υποχώρηση οι τζιχαντιστές σε Χαλέπι και Ράκα




Οι κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού άνοιξαν σήμερα ένα νέο μέτωπο κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Χαλέπι στη βόρεια Συρία, χώρα που μαστίζεται από πολυετή πόλεμο, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Άραβες και Κούρδοι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) άρχισαν χθες επιχείρηση για την ανακατάληψη από το ΙΚ της πόλης Μανμπίτζ. Το Παρατηρητήριο, που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης σε όλη τη χώρα και εδρεύει στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι 15 άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν στη Μανμπίτζ, στις αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού το τελευταίο 24ωρο.

“Το τελευταίο 24ωρο, οι ΣΔΔ ανακατέλαβαν εννέα χωριά και περιοχές δυτικά του Ευφράτη”. Βρίσκονται πλέον σε απόσταση 18 χλμ. από τη Μαντζίμπ, την οποία κατέλαβε το ΙΚ το 2014, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Μετά την έναρξη της επιχείρησης στις 24 Μαΐου κατά του ΙΚ στην επαρχία Ράκα, οι ΣΔΔ δείχνουν να επεκτείνουν στα δυτικά, μέσα στην περιφέρεια του Χαλεπίου, τη μάχη τους κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης που έχει καταλάβει πολύ μεγάλες περιοχές της Συρίας.

Στην επαρχία Ράκα, προπύργιο του ΙΚ από το 2013, οι ΣΔΔ που υποστηρίζονται επίσης από την αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού, προωθούνται αργά κατά των τζιχαντιστών, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν αποκομίσει στρατηγικά οφέλη.

Η υπό την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) συμμαχία των ΣΔΔ συνεχίζει την επιχείρησή της για την απελευθέρωση της πόλης Ράκα από το ΙΚ, έχοντας προωθηθεί 10 χλμ. στο βόρειο τμήμα της πόλης. “Χθες, έβδομη ημέρα της επιχείρησης απελευθέρωσης, το 4ο απόσπασμα των ΣΔΔ κατάφερε να απελευθερώσει περιοχή 10 χλμ. κοντά στο φράγμα Τισρίν στο καντόνι Κομπάνι”, ανακοίνωσε σήμερα από τη Σουλεϊμανίγια το κέντρο Τύπου της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (PUKmedia).

Η επαρχία Ράκα, που βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Ευφράτη, ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από το ΙΚ, ενώ αυτή του Χαλεπίου ελέγχεται από αρκετούς παράγοντες — αντάρτες, κυβερνητικές δυνάμεις, ΙΚ, Μέτωπο αλ-Νόσρα (το σκέλος της Αλ Κάιντα στη Συρία) και Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Ο πόλεμος στη Συρία ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 μετά την ωμή καταστολή των διαδηλώσεων με αίτημα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και μετατράπηκε σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη σύγκρουση, με περισσότερους από 280.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Sputnik, Reuters, Βηρυτός, Λίβανος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: