Πύρινος εφιάλτης στην Κύπρο: Μαίνεται η φωτιά σε Κούρδαλι-Ασινού, απειλούνται σπίτια




Αναζωπύρωση της φωτιάς στην περιοχή Κούρδαλι απειλεί τα πρώτα σπίτια της κοινότητας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Γίνονται ρίψεις νερού από ελικόπτερα και αεροπλάνα και στην περιοχή έχουν σπεύσει ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Στο μεταξύ υπό τον έλεγχο των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε περιοχή της κοινότητας Καντού, στην Επαρχίας Λεμεσού.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά έκαψε δυο εκτάρια από ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση, ενώ για την κατάσβεση της φωτιάς ανταποκρίθηκαν έξι πυροσβεστικά οχήματα από τους σταθμούς Λεμεσού και δυο από τις Βρετανικές Βάσεις.

Η Κομισιόν θα συγχρηματοδοτήσει τη μεταφορά των σωστικών μέσων που στέλλονται στην Κύπρο

Η Koμισιόν διαχειρίζεται αίτημα της Κύπρου για αποστολή αεροπορικών μέσων πυρόσβεσης και 80 τόνων επιβραδυντικού υλικού ως απάντηση στην καταστροφική δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Ευρύχου, που ξέσπασε στις 19 Ιουνίου.

Η κινητοποίηση της βοήθειας συντονίζεται μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Κομισιόν ( ERCC), η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω νυχθημερόν. Η Κομισιόν συντονίζει τις εθελοντικές προσφορές που γίνονται από τα συμμετέχοντα κράτη και θα συγχρηματοδοτήσει τη μεταφορά των ειδών πρώτης ανάγκης και εμπειρογνώμονες.

Η Κομισιόν έχει λάβει άμεσα μέτρα για την παροχή συντονισμένης ευρωπαϊκής στήριξης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ . Η Ελλάδα έχει ήδη αναπτύξει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα για να βοηθήσουν να σταματήσει η εξάπλωση των πυρκαγιών.

Στις 20 Ιουνίου, η Γαλλία διέθεσε πυροσβεστικά αεροπλάνα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Τα δύο αεροσκάφη πυρόσβεσης Canadair και ένα αεροπλάνο για να διασφαλίζει το συντονισμό θα φτάσουν στην Κύπρο νωρίς το απόγευμα . Ένα άλλο αεροπλάνο Canadair αναμένεται να αφιχθεί από την Ιταλία επίσης σήμερα.

“Η ΕΕ στηρίζει την Κύπρο και είναι έτοιμη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής. Αντιδράσαμε γρήγορα και σε πλήρη αλληλεγγύη στο κάλεσμα για βοήθεια. Συγχαίρω τις τεράστιες προσπάθειες των πρώτων διασωστών και θα ήθελα να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των πυροσβεστών που έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν τη χώρα τους. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, έχουμε μόνιμη επαφή με τις αρχές στη Λευκωσία “, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

http://mignatiou.com/2016/06/tragodia-stin-kipro-apo-tin-pirini-lelapa-sigklonismos-gia-ton-thanato-dasopirosvesti/

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: