Ο “ευρωσκεπτικισμός” δεν ενισχύεται μόνο στη Βρετανία αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη




Συζήτηση για το Brexit έγινε στη δεξαμενή σκέψης American Enterprise Institute, κατά την οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους γνωστοί Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι.

Αρχικά στην εκδήλωση μίλησε ο Robert B. Zoellick, διατελέσας, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν επικεφαλής των διεθνών συμβούλων της Goldman Sachs.

Ο Zoellick αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας των ΗΠΑ να υπάρξει πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση στην Ευρώπη και ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής των ΗΠΑ ήταν η πεποίθηση ότι η Γερμανία είναι η χώρα που ασκεί τη μέγιστη επιρροή στην Ε.Ε.

Το στρατηγικό όφελος των ΗΠΑ από την ευρωπαϊκή ενοποίηση εστιάζονταν στην ανάγκη καλύτερης πρόσβασης στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στη θεώρηση ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης είναι μέγιστης σημασίας για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και παγκόσμια. Οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση στην ολοκλήρωση της Ε.Ε. θα ήταν επικίνδυνη και ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ, τόνισε ο Zoellick.

Επίσης, ο Zoellick επισήμανε ότι δεδομένης της ρεβανσιστικής πολιτικής της, η Ρωσία θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε πισωγύρισμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε μια στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της μεταναστευτικής κρίσης, της ασφάλειας των συνόρων και του ενδεχόμενου πολιτικού κατακερματισμού.

Προσδιόρισε ως μέγιστη πρόκληση την κατανόηση των ανησυχιών των Ευρωπαίων πολιτών όσον αφορά το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τόνισε την ανάγκη συστηματικής προσπάθειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με το Zoellick, μέγα πρόβλημα στην Ευρώπη είναι το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, το οποίο αυτή τη στιγμή εκδηλώνεται έντονα σε χώρες όπως το Η.Β. και η Πολωνία.

Στη συνέχεια σε δεύτερο πάνελ ο Nile Gardiner, διευθυντής στο Margaret Thatcher Center for Freedom του Heritage Foundation, ανέπτυξε επιχειρήματα υπέρ του Brexit.

Διαφώνησε ότι η καμπάνια για το Brexit βασίζεται στην αντίδραση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Αντίθετα, οι οπαδοί του Brexit ατενίζουν σε ένα περισσότερο παγκόσμιο Η.Β. που θα διαδραματίζει ένα σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή, διατηρώντας ταυτόχρονα στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό ο Gardiner τόνισε ότι η Μεγάλη Βρετανία επιθυμεί μια ισχυρή διμερή συμφωνία εμπορίου με τις ΗΠΑ καθώς και ότι η Μεγ. Βρετανία, έξω από την Ε.Ε., θα είναι ένας ισχυρότερος παγκόσμιος παίκτης.

Ανέφερε ότι ο ευρωσκεπτικισμός δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του Η.Β. εφόσον είναι δεδομένο ότι ενισχύεται σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και γενικότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ανέφερε ότι το 80% των ευρωπαϊκών κεφαλαίων διακινούνται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Προέβλεψε ότι κατά το 2030 το Η.Β. θα ξεπεράσει την οικονομική ισχύ της Γερμανίας και θα καταστεί η τέταρτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως.

Επιπλέον επισήμανε ότι οι συντηρητικοί, κατά 70% τάσσονται υπέρ του Brexit, ότι ο Κάμερον θα παραιτηθεί σε ενδεχόμενη νίκη του Brexit και ότι σε μια τέτοια περίπτωση επικεφαλής των τόρις θα αναλάβει κάποιος σαν τον Μπορίς Τζόνσον.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. χαρακτηρίζεται από δημοκρατικό έλλειμμα – χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πέντε διαφορετικοί πρόεδροι των ευρωπαϊκών Θεσμών – και ότι μετά το Η.Β. θα ακολουθήσει η έξοδος πιθανότατα της Γαλλίας, με την προσφυγική κρίση να συνεχίζεται ενώ σε χώρες σαν την Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη.

Για την παρεμβατικότητα του Πούτιν, στην οποία αναφέρθηκαν άλλοι ομιλητές, ο Gardiner σημείωσε ότι ο Πούτιν δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής καμιά δήλωση υπέρ του Brexit ενώ δεξαμενές σκέψεις προσκείμενες στο Ρώσο Πρόεδρο υπογραμμίζουν ότι το ενδεχόμενο ενός Brexit θα έφερνε το Η.Β. πιο κοντά στις ΗΠΑ.

Για το ζήτημα της μετανάστευσης ο Gardiner τάχθηκε υπέρ της εποικοδομητικής μετανάστευσης, στο μοντέλο της Αυστραλίας, με αυστηρή επιλογή εκείνων που θα εισέρχονται στη χώρα.

Ο Michael Leigh για λογαριασμό του German Marshall Fund επισήμανε, αντικρούοντας τις θέσεις του Gardiner, ότι το ενδεχόμενο Brexit, θα πολώσει το πολιτικό σκηνικό, θα αναγκαστεί να παραιτηθεί ο Βρετανός ΠΘ, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα διαρκέσουν για πάνω από δύο χρόνια. Το ίδιο το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και η ατμόσφαιρα δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική. Ακολούθως θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για μια νέα σχέση μεταξύ Ε.Ε. – Η.Β. σύμφωνα με το Ελβετικό, το Νορβηγικό ή κάποιο άλλο μοντέλο, την ίδια στιγμή που η ίδια η Νορβηγία προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του ενδεχόμενου Brexit.

Συνεπώς ο ίδιος δεν βλέπει το λόγο αυτής της αναστάτωσης, η οποία θα φέρει τα πάνω-κάτω όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ό Leigh, η προσδοκία για μια ομαλή συμφωνία εξόδου μεταξύ Μεγ. Βρετανίας και Ε.Ε. είναι μια απόλυτη αυταπάτη.

Αναφορικά με το ρόλο του Η.Β. στο παγκόσμιο εμπόριο, μετά το Brexit, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ, δια στόματος Ομπάμα, δεν θεωρούν προτεραιότητα τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με το Η.Β. ενώ οι αναδυόμενες χώρες έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα στην παρούσα φάση, οπότε δεν είναι σε θέση να δώσουν προτεραιότητα σε μια εμπορική συμφωνία με το Η.Β. Αντιθέτως η Γερμανία σημειώνει μεγάλη επιτυχία στις εξαγωγές της και αυτό καθόλου δεν εμποδίζεται από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., απεναντίας.

Ο Dalibor Rohac , ερευνητής του AEI, υποστήριξε ότι μετά το δημοψήφισμα ακόμα και αν ηττηθεί το Brexit αλλά με μικρή διαφορά θα επικρατήσει αναστάτωση.

Υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν τα σημαντικά επιτεύγματα της Ε.Ε.

Επίσης ότι το ενδεχόμενο ενός Brexit θα έχει ως συνέπεια το Η.Β. να αντιμετωπιστεί ιδιαίτερα ρεβανσιστικά από την Ε.Ε. και η παρεμβατικότητα του Πούτιν θα έχει ως συνέπεια η διάσπαση της Ευρώπης να καταστεί όσο το δυνατόν βαθύτερη.

Για το ζήτημα της επιλεκτικής μετανάστευσης υπογράμμισε ότι το Λονδίνο, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχει απόλυτο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: