Με μαντινάδες και πεντοζάλη η διαμαρτυρία εργαζομένων στα νοσοκομεία εναντίον Πολάκη




Τραγούδησαν μαντινάδες, χόρεψαν πεντοζάλη, άπλωσαν τις μπλούζες τους στο οδόστρωμα, έξω από το υπουργείο Υγείας, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Από νωρίς οι υγειονομικοί είχαν κλείσει την οδό Αριστοτέλους και με ιδιαίτερο παλμό διεκδίκησαν στήριξη του δημόσιου τομέα υγείας με επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος, χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους, που όπως είπε, «δεν είναι μόνο δικός σας, είναι αγώνας και ολόκληρου του ελληνικού λαού».

Δίπλα στους υγειονομικούς βρέθηκαν και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι τόνισαν ότι ο αγώνας για την Υγεία είναι κοινός. Στη συνέχεια, ξεκίνησε πορεία προς τη Βουλή με ενδιάμεσο σταθμό το υπουργείο Εργασίας.

Σήμερα, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές δομές λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Στην απεργία συμμετέχουν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση νοσοκομείων και κέντρων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια για τους νέους γιατρούς και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.
Επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας διεκδικεί και η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για «30.000 κενές οργανικές θέσεις, με μία νοσηλεύτρια στη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών». Επίσης, αναφέρει ότι «τα νοσοκομεία εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα», με τις ληξιπρόθεσμές οφειλές να ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ.

Στην πανυγειονομική απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ), με στάση εργασίας από τις 11:00 έψς τις 15:00, διεκδικώντας «την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών της Υγείας και της Παιδείας».

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί προχωρούν από σήμερα σε επίσχεση εργασίας και αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι το αντίτιμο της επίσκεψης και θα διεκδικούν το ποσό που δικαιούνται υποβάλλοντας το σχετικό παραστατικό στο ταμείο τους.

Έφη Φουσέκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: