Κύπρος: Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα κριθούν πολλά για την πορεία των διαπραγματεύσεων




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στις τέσσερις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, πoυ θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις εκκρεμότητες και στις αποκλίσεις.

Κάνοντας αρχή από την ερχόμενη Παρασκευή, που θα συζητηθούν οι αρμοδιότητες/εξουσίες των συνιστώντων κρατιδίων και του κεντρικού κράτους, στόχος είναι να καλύψουν τα τέσσερα κεφάλαια, τα οποία έχουν ήδη  συζητηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία θεωρεί πως μέσα από τις συζητήσεις αυτές θα επιβεβαιωθούν κατά πόσο ισχύουν ή όχι κάποιες συγκλίσεις. Παράλληλα, οι επόμενες τέσσερις συναντήσεις, που έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων, θα κρίνουν κατά πόσο θα μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει ή όχι.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι τυχαίο που η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί κάποιες συγκλίσεις που υπήρξαν στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων να «κλειδώσουν», πολύ περισσότερο να ανακοινωθούν. Μεταξύ αυτών των θεμάτων είναι και η αναλογία 4:1 στον πληθυσμό, που ενώ υπήρξε συμφωνία επί του θέματος στη συνέχεια ο Μουσταφά Ακιντζί υπαναχώρησε. Εκείνο που θα διαφανεί μέχρι το τέλος Ιουνίου είναι κατά πόσο μέσα από τις συζητήσεις θα διαμορφώνονται δυνατότητες για να προχωρήσει η διαδικασία προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως πέραν των βασικών ζητημάτων, που είναι περισσότερο γνωστά, υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος εκκρεμούντων θεμάτων, που κρίνονται σημαντικά για τη συγκρότηση μιας συνολικής συμφωνίας και τη διασφάλιση της λειτουργίας της την επόμενη ημέρα.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως στο διεθνές πεδίο, υπάρχει μια εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας συμφωνίας στο Κυπριακό. Η εντύπωση αυτή έχει διαμορφωθεί από ενημερώσεις που τυγχάνουν κυβερνήσεις και οργανισμοί από τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι σαφές πως αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού δημιουργούν ψεύτικες εικόνες, θέλοντας ενδεχομένως να συντηρήσουν το ενδιαφέρον των τρίτων, που ποσώς, ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κύπριοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εκτιμήσεις που εκφράζονται από τρίτους και προσπαθούν να τους ενημερώσουν για τα μέχρι σήμερα δεδομένα στο Κυπριακό. Αυτό αναμένεται να κάνει σήμερα στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα έχει κατ΄ιδίαν επαφές με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και ακολούθως με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νιούλαντ. Εάν λάβει υπόψη κανείς τι έχει πει ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη Πέμπτη στην ηγεσία της ομογένειας, είναι πρόδηλο πως η Ουάσινγκτον θεωρεί πως στις συνομιλίες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που οι Αμερικανοί, έστω και στο παρά πέντε πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, παρουσιάζονται έτοιμοι να παρέμβουν δυναμικά για να βοηθήσουν στη γεφύρωση διαφορών, που παραμένουν.

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν και πάλι στην εκδήλωση με τίτλο «Η ζωή σε μια ομόσπονδη Κύπρο», που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα, 13 Ιουνίου.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Κυπριακός Ακαδημαϊκός Διάλογος, Cyprus Academic Dialogue (CAD). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη, απέναντι από το Λήδρα Πάλας, στη Λευκωσία. Θα αρχίσει στις 18.30 και χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Κατασκήνωσαν έξω από τη ψευδοβουλή – Διαμαρτυρία για βήματα ενσωμάτωσης

Από προχθές έχουν κατασκηνώσει έξω από τη “βουλή” μέλη της πλατφόρμας “Απορρίπτουμε” που εναντιώνεται στη “νομοθεσία” για την ίδρυση “γραφείου” συντονισμού για θέματα νεολαίας και αθλητισμού του αντίστοιχου τουρκικού Υπουργείου στα κατεχόμενα.

Η εκδήλωσή τους συνεχίσθηκε και χθες βράδυ έξω από τη “βουλή” ώστε σήμερα το πρωί να συναντήσουν τους “βουλευτές” που θα εισέλθουν στο κτίριο. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το εν λόγω “νομοσχέδιο”.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις ενάντια στο “γραφείο” συντονισμού, η μία από την προαναφερόμενη πλατφόρμα και η άλλη από την οργάνωση νέων του ΡΤΚ που άναψαν φωτιά και έμειναν μέχρι αργά σε κεντρικό πάρκο της Λευκωσίας.

Με σύνθημα “Ούτε το γραφείο σας θέλουμε” οι δεκάδες νέοι του ΡΤΚ έστησαν τσαντίρι στο πάρκο Κουγιουλού. Η Αφρίκα με τίτλο “Ο συντονισμός διαχωρίστηκε” γράφει ότι αν και με τον ίδιο στόχο οι δύο οργανώσεις δεν βρέθηκαν στον ίδιο χώρο.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: