Οι τουρίστες και οι επενδυτές εγκαταλείπουν την Τουρκία: Υπό πίεση η οικονομία της




Υπό αυξανόμενη πίεση βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας, καθώς η πολιτική αστάθεια στη χώρα (με την υπογραφή του «Σουλτάνου» Ερντογάν) αλλά και οι φόβοι για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις δημιουργούν τάσεις φυγής στους ξένους επενδυτές και κρατούν μακριά τους τουρίστες:

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε κατά 8,1% τον Μάιο με την κεφαλαιοποίησή του να μειώνεται κατά 24 δισ. δολ. Κατά το ίδιο διάστημα, η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 5,3% έναντι του δολαρίου.

Τουρισμός 
Άκρως ανησυχητικά μηνύματα για τη γείτονα έρχονται και από το «μέτωπο» του τουρισμού, καθώς ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Τουρκία μειώθηκε κατά 28% τον Απρίλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 1999.

H Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι η μείωση των τουριστικών εσόδων μπορεί να διευρύνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι πιθανολογούν ότι το τουριστικό συνάλλαγμα μπορεί να μειωθεί έως και 25% φέτος, κάτι που «μεταφράζεται» σε απώλειες 8 δισ. δολαρίων ή 1% του ΑΕΠ της Τουρκίας, εάν η έντονα πτωτική αυτή τάση διατηρηθεί και κατά την υψηλή τουριστική περίοδο που ξεκινά τώρα.

Οι Ρώσοι τουρίστες… σχεδόν εξαφανίστηκαν από την Τουρκία, αφού ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 80%, στον απόηχο της επιδείνωσης των σχέσεων Μόσχας-Αγκυρας μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους πάνω από τη Συρία στο τέλος του 2015, ενώ μείωση 35% παρατηρείται και στον αριθμό των επισκεπτών από τη Γερμανία.

Πληροφορίες από Bloomberg και ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: