Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία




Το Ιράν απέρριψε τις αμερικανικές κατηγορίες για υποστήριξη στην “τρομοκρατία” δηλώνοντας ότι συμβαίνει το αντίθετο καθώς η Ουάσινγκτον είναι αυτή ακολουθεί μια τέτοια πολιτική, μετέδωσε σήμερα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Το Ιράν, που θεωρείται χορηγός της τρομοκρατίας από το 1984, συνεχίζει τις δραστηριότητές του σε σχέση με την τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης στη Χεζμπολάχ (του Λιβάνου), σε παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα και σε διαφορετικές οργανώσεις στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή”, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην έκθεσή του για την τρομοκρατία για το 2015.

Στην έκθεση αυτή, η Ουάσινγκτον κατηγορεί επίσης την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει “τρομοκρατικές οργανώσεις ιρακινών σιιτών”, κυρίως την Κατα’ιμπ Χεζμπολάχ, καθώς και το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χοσέιν Τζαμπέρ Ανσαρί απέρριψε τις κατηγορίες αυτές λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που “υποστηρίζουν στην πράξη την ενίσχυση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας” στην περιοχή, σύμφωνα με IRNA.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “κλείνουν επίσης τα μάτια στην πολύ μεγάλη πολιτική και οικονομική στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων συμμάχων της σε αυτό το επιζήμιο φαινόμενο”, πρόσθεσε ο Τζαμπέρ Ανσαρί. “Ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή υποστηρίζουν με διάφορους τρόπους το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας το Ιράκ και τη Συρία”, πρόσθεσε.

Ο ιρανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι “ο βασικός υποστηρικτής της κρατικής τρομοκρατίας” προσφέροντας στήριξη “άνευ όρων στο σιωνιστικό καθεστώς”. Σιιτική δύναμη, το Ιράν υποστηρίζει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας στην καταπολέμηση της τζικαντιστική οργάνωσης ΙΚ.

Η Τεχεράνη στέλνει στις δύο αυτές χώρες “στρατιωτικούς συμβούλους” και “εθελοντές” για να πολεμήσουν τις ένοπλες οργανώσεις. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τους τελευταίους μήνες περισσότεροι από εκατό Ιρανοί σκοτώθηκαν στη Συρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Τεχεράνη, Ιράν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: